Bizet a fülbe

2008. 02. 09. | ajánló | Dengyel Eszter

Monumentális Operát láthat a nagyközönség Papp László Budapest Sportarénában, április 23-án, este fél nyolckor. Carmina Burana és az AIDA után, az ART Concerts jóvoltából, Gorge Bizet legnépszerűbb operáját, a Carment láthatjuk nagyszabású változatban. A darab dicsérete Yekta Karat illeti. Kara pontossággal ábrázolja a Carmen mondanivalóját: vonzás, szerelem, csábítás, kísértés, harag, elmúlás. Nem véletlen a rendező profizmusa, hiszen hosszú ideig jelen volt az isztambuli opera életben, valamit ma is az európai zenei és színházi élet egyik meghatározó egyénisége.
George Bizet műve ma, az egyik leglátványosabb színpadi produkció. A színpadi játékhoz hatalmas táncjelenetek tartoznak, és nem utolsó sorban grandiózus tömegjelenetek kísérik Carment utolsó útjára. A bikaviadalra várva, ahol Carmen erotikája a halált is megkísérti.
A Carmen Monumentális Operával az ART Concerts és Yeketa Kara minden tekintetben új mérföldkövet állított az operák történelmében. Az első olyan nemzetközi opera produkció, amit kivetítő vásznon is figyelemmel kísérhet az ember, így számos párbeszéd is létrejön a vászon és a színpad között. Egy nyugati opera, amit egy tehetséges iszlám nő, Yeketa Kara a bemutatása évében három kontinensen is megmutat, vagyis „turnéznak” az előadással. A karmester ismét Walter Haupt lesz, aki a háromszáz fős zene- és énekkart koordinálja majd. Közreműködik továbbá a lembergi filharmónia és az ukrán nemzeti kórus. Érdemes már most jegyet váltani, hagyják magukat, hadd csábítsa el Önöket is Carmen!