Hosszú zarándokút egy lemez

2008. 02. 19. | ajánló | Dengyel Eszter

A zenekar történetére egészen 2004-ig visszatekinthetnénk, azonban érdemes az első lemezfelvétellel kezdeni. Karácsonyi ajándékba szánt számmal kezdődött minden. Szabó Tamás, az együttes frontembere egy-egy számot meglepetésként akart a karácsonyfa alá csempészni. A stúdiómunka olyannyira jól sikerült, hogy: a fiúk elhatározták: ha már csak kedvtelésből is, de fel-felvesznek néhány dalt. Az év végén előttük állt egy „majdnem lemez”. A sok alkalmi zenéléseket, már csak rendszerezni kellett és egy ütős anyag készülhetett el. Az egy év, míg megszerkesztették az albumot, együtt játszottak a stúdióban, elég volt arra, hogy megismerjék egymás: kinek milyen a zenei felfogása, munkamorálja, humora. Összeállt a csapat. Ebben az esetben kicsit másképp született zenekar. Előbb a lemez, azután koncertezés. Vannak, akik „kiforratlannak” vélik a dalokat. A fiúk nem így érzik: kivétel nélkül mindegyik saját szám, és van olyan szerzemény, ami már hét-nyolc éves múltra tekint vissza.

„Kávékeringő”, mert minden művész gyakran üldögél kávéházban, presszóban. A zenekarok többsége is kisebb szórakozóhelyeken játszik., másrészt a cím egy régies megfogalmazása annak a világnak, ami a századelő hangulatát idézi. A számok hangszerelésénél nem feltétlenül törekedtek a húszas, harmincas évek hangzóvilágára. (bár némelyik dal beleillet volna a kor „zenéjébe”).

Az album kilenc számot tartalmaz., amit versek szakítanak félbe megerősítve, vagy éppen megcáfolva az elhangzottakat. Ezek a versek fogják össze egésszé a dalokat. Egy szám mégis kilóg

a sorból. Az utolsó helyen lévő szerzemény egy Vivaldi átirat, amit Szabó Tamás, és egykori tanítványa, Fórizs Balázs játszott el. Zenei munkájukat Kövi Artúr Bálint csellista, Vasvári Emese színművész és Fórizs Balázs szájharmonikás segítette. Mindent tudnak a lemezről, nincs más hátra mint egy hosszú zarándokút a Take Five Jazz Clubba!
Zenekari tagok:
Szabó Tamás, Császári Gergely, Nemes Zoltán, Gazda Bence, Kárpáti Zoltán, Glaser Péter