Ismét Pesten Japán dobosai

2008. 02. 14. | ajánló |

Méltán nevezhető a csapat világjárónak, mivel körülbelül 1000 előadásuk során felléptek már többek között Kínában, Szingapúrban, Dél-Amerikában és Európában is. A társulat tíz 25 év körüli tagból áll, nők és férfiak fele-fele arányban. Mindegyikük más hangszeren játszik, legtöbbjük a dobok különböző fajtáján. A Yamato életérzést a nagy taiko dob képviseli, melynek súlya 500 kg körül mozog, szélessége pedig 1.7 méter. A hangja a szív dobbanásához hasonlatos, ezzel is az a céljuk, hogy felvegyék a közönség szívverésének ritmusát, mintegy összhangot teremtve velük.
A taiko jelentése japándob, eredetileg egy Japánban használt ütőhangszert neveztek így. Az 1900-as évek közepén azonban már a japán dobokon játszott csoportos zenei stílust jelöli, melyet Oguchi Daihachi talált ki, és ami a mai napig megőrizte eredeti formáját. Így ez a műfaj még eléggé gyerekcipőben jár, de népszerűségét mutatja, hogy Japánban már több mint 5000 taiko zenét játszó együttes alakult meg.
Az immáron 15 éve zenélő Yamato tavaly a Kongresszusi Központban 10 teltházas koncert adott, és Pesten kívül még Debrecenbe is ellátogattak. Az eddigiekhez képest idén viszont szintén valami újra, nagyszerűre számíthatunk, mivel a csapat most a Sportarénában mutatja meg, mire is képes. Az új helyszín sokkal látványosabb, hangtechnikát jobban kihasználó előadást tesz lehetővé, így még inkább részesülhet a közönség a Yamato világából.