Meglepetés olasz mozi

2007. 11. 08. | ajánló |

Tornatore legsikeresebb filmjei, a Cinema Paradiso érzelmes-nosztalgikus utazás a mozi hőskorába, egy szicíliai kisfiú szemszögéből, későbbi filmje Az óceánjáró zongorista legendája pedig már inkább giccses. Most az érzelmes filmek után egészen más műfajjal jelentkezik.
Az ismeretlen c. mozi tőle szokatlan módon kemény lélektani dráma (bár néhol előtör az érzelmesség, hiába senki sem tud kibújni a bőréből). A történet ráadásul napjainkban játszódik egy Velarchi nevű olasz kisvárosban. Az Ismeretlen, Irene (Kseniya Rappoport, egy orosz színésznő remek alakítása) Ukrajnából érkezett és akár ölni is képes, hogy a már-már idillien békés Adacher családnál kapjon munkát. Külön említést érdemel Clara Dossena, aki első filmszerepében a család kislányát alakítja, a felnőtteket is megszégyenítő színészi játékkal. Hiába azonban a munka a családnál, a sötét múlt fokozatosan, kiderül a flahbackekből a majd két óra játékidő alatt. A filmbeli Irena egyszerre nyomorult, rémisztő, és megszállott. Így a néző koncentrál, hogy összerakja a múltat, és ledöbbenti a befejezés.

Érdemes volt hat évet várni Tornatore legújabb filmjére, mert jó. Ezt bizonyítja az is, hogy Olaszországban, a David di Donatello díjak közül minden fontosabbat elhozott: a legjobb film, rendező, operatőr, női főszereplő, zene (Ennio Morricone nem lett hűtlen sem önmagához, sem Torantore-hoz) kategóriában.