Minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje lett az Avatar

2010. 01. 27. | ajánló | ifinet

A 20 Century Fox filmstúdió adatai szerint a csúcsdöntés január 25-én, hétfőn következett be. Cameron 3D-s produkciója saját, 1997-ben bemutatott romantikus katasztrófafilmjét gyűrte le a mozipénztáraknál, így mindkét rekord a rendező nevéhez fűződik. Hétfőn estére az Avatar világszerte mért összbevétele elérte a 1,859 milliárd dollárt (mintegy 360 milliárd forintot), míg a Titanic korábbi rekordja 1,843 milliárd dollár (356 milliárd forint) volt.

Avatar

Minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje lett az Avatar

“Ez már hivatalos: a világ királya ismét a világ királya lett” – jelentette ki Jeff Bock boxoffice-elemző.

A félmilliárd dollár körüli költségvetésű Avatart a 3D-s technika megújításáért mérföldkőnek tekintik a filmezés történetében. Az adatok alapján az összbevétel 70 százalékát a film 3D-s vetítései hozták.

Cameron filmje a jövőben, egy távoli bolygón, a Pandorán játszódik, amelynek bennszülött lakosságát azért akarják elűzni az emberek, hogy kitermelhessék a kultikus lakóhelyük alatt található értékes ásványt. A kanadai rendező korábban arról beszélt, hogy a produkció – annak ellenére, hogy sokan átpolitizáltnak tartják – szélesebb metaforát hordoz, amely arra világít rá, hogyan bánunk a körülöttünk lévő világgal és természettel. A stúdió szerint a film témája a környezet védelme, az élet tisztelete, és a bolygó békéje iránti vágy vitte az emberek tömegeit világszerte a mozikba.

A produkció a legjobb film és a legjobb rendező Arany Glóbusz-díját is elnyerte a minap és jó eséllyel indul az Oscar-versenyben is.

(MTI)

címkék: , ,