Petőfi Rádió – Reloaded

2007. 09. 22. | ajánló |

A Petőfi Rádió régóta anyagi nehézségekkel küzdött, s az egyre fogyatkozó hallgatóközönség csak rontott a helyzeten. Olyan újításra volt szükség, amellyel lényegesen több embert csípnek fülön, mint az elmúlt időszakokban. –S kik fogékonyak igazán az újra? Természetesen mi, a fiatalok. Nekünk viszont ott van a rengeteg kereskedelmi rádió, ami csak úgy ontja magából a slágereket.
S ekkor jött a merész ötlet: olyan zenéket kell játszani, amiket az ilyen adók nem mernek bevállalni, melyeket a nagy és profitorientált kiadók sorra utasítanak el. Így vált a Petőfi Rádió a fiatal hazai tehetségek mecénásává. A virtuális zenebankot többek között olyan előadókkal töltötték meg, mint az Amorf ördögök, a Paso, Péterfy Bori; de a világ minden tájáról is hallhatunk változatos zenéket, többféle stílusirányzatban.
Aki idáig nem találkozott ilyen számokkal, annak első hallásra sűrű lehet ez a zenei kavalkád, amelyben a műsorvezetők ritkán igazítják el az új közönséget. Az ínyencek viszont, -akik megunták a kereskedelmi rádiók egyhangú zenei kínálatát, ahol a reklámokat csak ritkán szakítják meg azok a slágerek, amelyekben csupán a refrént ismételgetik- most föllélegezhetnek. Ez a rádió nekik is szól.
Az adó logójának hátterében stílusosan egy gitárpengető jelzi az új irányvonalat. Az mr2 elnevezésnek pedig a jövendő digitális rádiózás korszakában vesszük majd hasznát.
Persze az újításról megoszlanak a vélemények. A nagymamák és a konzervatív hallgatók kultúrarombolásnak tartják a változtatásokat, s megkérdőjelezik a rádió közszolgálatiságát is.
Az biztos, hogy napjaink médiapalettáján kuriózumnak tekinthető az átértelmezett Petőfi Rádió, amely immár nekünk, fiataloknak szól.
S mit mondana erről maga Petőfi?

És ne higyétek, csendes öregek,
Hogy tán megárt,
Ha túllobogja is a fiatal
Tűz a határt;
Föl szoktak gyujtani egész mezőt,
S lesz égés-által ez gyümölcsözőbb.