Fesztivál Guide 02

2002. 06. 28. | archívum |

Idén nyáron is lesznek fesztiválok (mert mindig vannak).
Persze nincsenek ingyen, így aztán senki se megy el mindre, hanem válogatni kell hogy melyik a legjobb. Na akkó lássuk, hogy a nagy, populáris fesztiválok idén mit tudnak.

Fesztiválnak nevezik azt a rendezvény-képződményt, ami általában egy napnál tovább tart, és általában van valami köze zenéhez meg együttesekhez, de legalábbis a kultúrához, vagy a szórakoztatáshoz. Ami itt most minket érdekelni fog ezek közül, azok az ún. (a terjedő VIVA+ szinpadok ellenére is) rock-fesztiválok. Kivülállók számára ezek azok, amikre az ember elmegy, jól berug, hót igénytelenül viselkedik, pogózik a koncerteken aztán jobb esetbe egy sátorban alszik másnap délig, és ha van pénze ezt addig ismétli, amíg egyszercsak vége nem lesz a fesztiválnak. Esetleg a ténylegesen kívül állók észrevehetik, hogy pár punk a kapu előtt belépőre gyűjt, a szekuritisok mogorvák és bennt meg hangosan szól a zene. Nade ez mind nem fontos, mert egy (rock)fesztiválban a FEELING a lényeg, vagy mondhatja az ember esetleg a fasza koncerteket is, de azokra jópár fesztivál után eléggé rá lehet unni.
Na, hát rokkfesztiválból itt Magyarországon elég jó a felhozatal, merthogy az ember ha akarja, (azt, hogy ne maradjon sok pénze), akkor júniustól egészen augusztus elejéig (a Szigetig, biztos azért, mer akinek még azután is marad pénze, az magának is tud fesztivált csinálni) hetente járhat a jobbnál jobbakra. Nagyobb, tipikusabb fajta itt nálunk 4 darab van: a ZED!, a VOLT, a Hegyalja és az EFOTT, és egy kib@szott nagydarab, a Sziget. Az előbbi négy idénre, laikus szemmel nézve, program szempontjából egymással teljesen felcserélhető. A legmesszebbről észrevehető különség az, hogy igenjól “felosztották maguk között” az országot. Vagyis kb. minden régiónak megvan a saját fesztiválja. Szóval ha az ember nagyon nem akar belemenni a különbségekbe, akkor elmegy a legközelebbire. Ami nekünk jelen esetben a Hegyalja: legalábbis, ezek közül. Merthogy itt lesz félórányira, Hajdúböszörményben a KOTTA fesztivál, amit igazából geciség is volt tőlem, hogy nem említettem a “4 naggyal” együtt, nade ezt azzal indoklom, hogy a KOTTA egy külön kategória (na jó, gyakorlatilag, kisebb), és mellesleg nekem a kedvencem.
A “4nagy” összehasonlítási alapja az, hogy mindannyian az erre az évadra már kiforrott honi fesztiváloztató-kultúrának a tipikus termékei. Be van lőve, hogy mi kell ahhoz, hogy egy magyar, regionalitást kinőtt fesztivál sikeres legyen, és ezek négyen szépen “fel is mondják a leckét”. Nagyszabású, profittermelő alternatív-kultúrai vállalkozásokká lettek. A fesztivál-népség meg velük együtt növekedett és lépett szimbiózisra velük. A fesztiválok jól megvannak csinálva, hozzák a feelinget, és még nem is annyira drágák, a közönség meg megbízhatóan minden évben nemcsak hogy újra elmegy és fizet, hanem még egyre többen is lesz. Szóval, bocs, ezzel csak annyit akartam mondani, hogy megvan a recept:
– Végy egy nagyszínpadot, ahol fellépteted a kötelező nagy zenekarokat, a húzóneveket. Ha ezeket kihagyod, a “hatalmas” rajongótáboraik nagy valószínűséggel nem fognak elmenni. Az ilyen klasszikus húzónevek a Kispál és a Borz, Tankcsapda és a Quimby (utóbbiak rejtélyes módon mégsem lesznek a Hegyalján), illetve mindezidáig a Pál Utcai Fiúk volt – de ők sajna “kiöregedtek” (hé, bocs… ez egy külön cikket megtölthetne), és idén már csak a kisszinpadokon kapnak helyet (sőt, nulladik napokon – bár ez inkább a velük szembeni bizalom jele). Illetve felnőttek az új húzónevek is: Heaven Street Seven, Nyers, Sub Bass Monster, Anima Sound System és sajnos a FreshFabrik és a Zanzibár (na jó nem sajnos). (Azért mondhatok még párat, ha hiányolva lenne, csak ők idén nem lesznek mindenütt: Ganxsta Zolee és a Kartel, Irigy Hónaljmirigy…). Hívd a nagyszinpadod VIVAplussz-nak, hogy örüljenek, és adjanak pénzt.
– Vegyél egy kisszinpadot is. Vannak ám kisszinpados húzónevek is, akik jövőre tán már nagyszínpadosok lesznek, a jövő nagy ígéretei: Hiperkarma (!!!), Emil Rulez, Hollywoodoo… A többi kisszinpados nyilvánvaló: lecsúszott régi tömegzenekarok, régi, de soha be nem futott zenekarok, kezdő- és rétegzenekarok.
– Csapj még hozzá egypár speciális szinpadot, a lényeg, hogy legyen sok. Választhatsz ilyen perverz dolgok közül mint: világzene, popzene, elektronikus zene, metál.
– Kell még egy “csendes-ülős” szinpad is. Mindenekelőtt azért, hogy a “Kispál” húzónevet duplán ki lehessen játszani (lám, az EFOTT ilyen színpadot nem csinál, bukják is ezt a kötelező koncertet). Másrészt meg azért, hogy a részegek leülhessenek koncert közbe, és nehogy balesetet okozzanak :). Na meg, mert jó nyugiban zenét hallgatni, meg “chilloutolni”.
– Vetíts filmeket, meg csinálj valami hasonló kulturális baromságot, mint például beszélgetések, mindegy mit, úgyse köt le senkit :))). Vicc volt, ezek jók szoktak lenni.
– Legyen vizifoci. Meg más “extrém sportok”.
– Sok cég kiírhassa nagy betűkkel a nevét, reklámból él az ember.
– Ne legyenek külföldi zenekarok, mer drágák. Ott azért még nem tartunk.
– Legyen egy sztori a fesztivál mögött.

Bocs, eddig tartott a rizsa, akkor most jön az, hogy mit tudnak idén a fesztiválok, egyesével, időrendben.

Kecskeméti ZED! fesztivál (ex mezőtúri Wanted), június 26-29.
Erről már igencsak lekésett az, aki tőlem várta, hogy megmondjam neki a frankót fesztivál-ügyben. Ebbe a pillanatban, amikor ezt írom, eppen a Hollywoodoo fog kezdeni, a nulladik nap egyik sztárjaként.
A Wanted fesztivál a Wanted újsággal együtt megszűnt, de ZED! és WAN2 néven más formában tovább élnek. Valószínűleg sok a párhuzam: ahogy a lap a hiteles zene legfőbb szószólója volt, és most pénzügyi okokból kénytelen volt felhígulni popularitással, a fesztiválnak is ugyanúgy kellett továbbálni a lepusztult, de feelinges laktanyából egy nagyobb, frekventáltabb helyre, kicsit felhype-olódva a többi fesztivál szintjére. A fasse tudja, mi az, ami ugyanaz maradt. Nyilván csak a rendezőgárda, amiből viszont nyilván semmit nem lehet észrevenni. Vagyis hiába a múlt, ez most valószínűleg egy teljesen új fesztivál lett… A költözés hivatalos magyarázata az, hogy a rendezvény kinőtte a laktanyát. Meg rendesen le is amortizálta :-). Az is benne van, talán szándékosan, hogy így közelebb kerültek Budapestez. Igy mostmár nekünk se csak Szolnokig kell utazni a csatlakozásért, hanem bizony Ceglédig.
Ami láthatóan megmaradt a Wantedfesztből, az a tehetségkutató verseny (zenekaroknak). Ez nyilván jó, meg szép hogy van. Korábbi nyertesek pl. a Middlewave és a Galapagos. Jó nekik, de ettől még nem lettek olyan híresek… Egy speciális rendezvényük pedig a hangszerkiállítás, összehasonlítás meg próbálgatás, ez most is folytatódik. Ami meg láthatóan elmaradt a Wantedfesztből, az az évi egy darab híres külföldi zenekar. Nincs pénz rá, ezt mondják. Az előző években pl. Dog Eat Dog, Apocalyptica, Clawfinger volt itt.
Tehát a fesztivál egy erős nulladik nappal indult (halad a négynaposság felé az EFOTT után). Idén már itt is felüti homlokpöttyözött fejét a Khrisna-mozgalom, vagyis lesz India sátor. Ez nyilván hasznos, mert szokásuk ingyen kaját osztani. Program szempontjából meg esténként itt fognak fellépni a leginkább a fesztivál arculatát meghatározó metál meg egyéb kemény együttesek. Helyszínileg meg extraként van egy víziszinpadjuk, bár a honlapról nem derült ki hogy minek.
Na hát akkor többet nem is írok, merthát, ez a fesztivál mostmár le van késve. Az Ifinet szorgalmas olvasói azért ha nagyon akarják, még szombaton leugorhatnak egy Tankcsapdára, meg Quimbyre, HS7-re, SBM-re, Dubcity Fanatikzre meg Másfélre (esetleg pénteken egy ideifesztiválszenzáció Ákosra (akit különben a Wantedban mindig is fikáztak), meg Kispál csendesülősre). A bérlet elővétben 4600 (volt, és legközelebb Kisújszálláson lehetett hozzájutni), helyszínen 5500, a napijegy meg 2500 forint.
Szomorú, hogy idén én nem lehetek ott… a régiekről mesélhetnék de úgyse érdekel senkit.

VOLT Fesztivál, Sopron, június négyöthat.
A tőlünk lehető legmesszebb eső fesztivál, amit jól sajnálhatunk is. Mert a VOLT a legkevésbé neszebaszdmeg stílusú (a KOTTA után). Igaz, hogy egymás után hatszor reklámozzák a VIVAplusszban, de legalább Lovasival (mint a neszeneked jégkrémet – bár az lehet nem az ő hangja). Szóval jól behatárolt stílusú zenekarok lépnek fel (alternatív, kevéske rock, sok jó elektronikus zene, hiphop), sok olyan, ami máshol nem nagyon (üllői úti fa:k, Kimnowák, NoNa, Sziámi, Amorf ördögök), semmi gázos (határeset RGo és KFT :)), külföldi fellépők és hiphopszínpad meg nem terem minden bokorban. Valamint nem appellálnak a fiatalok strandoló-ösztöneire sem, pedig a többi fesztiválék bizony mind igen. Sokan szeretik a Zanzibár c. műsort, na, hát az is ki lesz ide költözve.
A legszembeötlőbb a Bee Hip-Hop Zóna. A hip-hop jó, bár három napon keresztül és válogatás nélkül lehet hogy nem. Én kiemelném, hogy minden éjszaka lesz freestyle verseny, ami figyelemreméltó felkarolása a műfajnak. Lehetne figyelemreméltóbb is, ha nem éjjel kettőkor kezdődne.
A VOLT külföldi fellépői a Sofa Surfers és Mambo Kurt. Az előbbiek nagy chilloutos elektronikus zenét nyomnak, az utóbbi pedig a Sziget hagyományos (a Wanted által Németországban felfedezett) szereplője, aki feldolgozásokat énekel (mint pl. Nirvana) saját szintetizátoros kíséretében. Ott lesz a fesztiválon Cakó Ferenc is, Magyarország legkiválóbb homokosa (homok-animációsa). A Multi Caféban Tilos Rádió dj-k, Yonderboi, stb, és semmi Sterbinszky (namer ez EFOTTon lesz).
Szóval ha nem számítana a távolság, én mindenképpen ajánlanám. Persze a Hegyalja kötelező az ismerősök miatt, a KOTTA meg még jobb, szóval nehezen fér bele. Én mindenesetre ott leszek, aztán majd megírom ide hogy tényleg olyan jó VOLT-e.
A neten marha olcsón lehetett jegyet rendelni, napit 2000-ért, bérletet 4400-ért. A helyszínen a napijegy 2500, a bérlet 5800 forint. Nameg az utiköltség, ami oda-vissza kb 2000 lehet diákjeggyel. Nem?

Hegyalja Fesztivál, Tokaj, július 10-14.
A “mi fesztiválunk”. A környékről szinte mindenki ott lesz, mert azt hiszik, hogy közel van, és mert hülyék KOTTÁra jönni :). Tokaj igazából csak légvonalban van közel – ha az ember igazán ügyes, akkor akár 7-8 órába is beletelik a visszaút. Szép személyes élmény (ugye, Anita és Pista? :)). Szóval, Hegyalján én is ott leszek: de a véleményem szerint az összes közül ez a legkommerszebb, “csinált” fesztivál. 2-3 év alatt már ugyanakkorára nőtt, mint az átlagosan 10 éves többi (persze ebben benne van, hogy a jól kinevelt országos fesztiváligényt telitalálat volt itt helyben, keleten is megcsapolni), és ez tiszteletlenség :). A jogos környezetvédelmi téma ellenére is kicsit túlságosan pénzszagú. Na jó, biztos nincs igazam, mert nem láthatok a dolgok mögé, sőt, tavaly nem is voltam ott, úgyhogy a faszt rinyálok. Csak a túlhype-olt dizájn és a korábbi évek koncepció nélküli együttesválogatása, amibe a populáris is bőven belefért…
Ok, bocs, meggyőztem magam is, a Hegyalja jó. Idén főleg. Ugyanis.
A terület ígéretük szerint szép egyenesre lett csiszolva (jövőre biztos meglesznek a hangszigetelő falak is, hogy ne legyen áthallás az egymáshoz túl közeli szinpadokon :)). Valamint, itt lesz az egyik szerintem legjobb koncert, a Nyers és az Animal Cannibals közös showja. A soha többet együtt után sokat várok. Ez a fasza crossover, a hiphop és a rockandroll. A puha gyerekeknek mint én, a rap és rock helyett. Szólok, hogy azért lesz külön Nyers is, duggatlanul.
Ákos ezen a fesztiválon is megvillantja tehetségét a dalírásban és előadásmódban. Ez korrekt, így mostmár az is láthat sztárt, aki a napijegy körüli árban mozgó koncertjeit nem tudta pénzügyileg bevállalni. Bár nyilván nem is kapunk nagy feszítős showt, csak egy haknit a besztofból, örvénnyel, ikonnal, hűséggel. Nade hátha mégis. A lehetőség adott bármire, utána már úgysem jönne senki a nagyszínpadon.
Na, hát több szót nem is érdemes vesztegetni, menjetek Hegyaljára, asse baj ha a kapun belülre nem juttok el, mert Tokaj amúgy is sok jót tartogat. Ha más nem, akkor legalább szombaton érdemes elmenni, a szükséges Heaven Street Seven, Kispál és a Borz, Tankcsapda és Anima Sound System adagot magadhoz venni, ha meg még ezek se érdekelnének, hát akkor azért, mert tuti ott lesz a haverjaid legalább fele. A bérletet vegyétek meg elővételbe, mert úgy majdnem egy ezrest megtakarítatok (5500 helyett 4600). Pl, a Süss-Fel-Nap Ifjúsági Ház és Moziban, mert az közel van, és mert százalék jár belőle az egyesületnek, és mivel az nonprofit, ezért azt a pénzt a nektek szervezett programokba fogja visszaforgatni, jól.

EFOTT, Szelidi-tó, Dunapataj; július 17-20.
Az EFOTT, minden honi fesztiválok ősatyja, idén nagyot lép előre. Nem elég, hogy a divatos nulladik nap helyett egy teljesértékű fesztiválnappal kiegészülve mostmár négy napig tart, hanem kiterjeszti a rockfesztivál kereteit minden zenére, amire csak igény támadhat. Afelé halad hogy utolérje a Sziget méreteit (persze sose fogja, mert ahhoz kellene hogy legyen még egy kétmilliós nagyvárosunk). Vagyis a sztenderd nagy és kisszinpad mellé még három teljesértékű, abberált stílusú színpadot. Nyilvánvalóan azért, hogy soha nem látott tömegeket hozzanak össze. Persze nem biztos hogy szerencsés, vagy legalábbis működő ötlet hogy majd a diszkósokat is megcsapja a fesztivál-feeling… De persze korrekt, mert az EFOTT alapjaiban nem a “sör és rock”-ról szól, hanem az egyetemistákról és főiskolásokról. Az említett tömeg megjelenését az is megkérdőjelezi, hogy kevés olyan hely van, ahová a Szelidi-tónál nehezebben lehetne eljutni, de ez is korrekt, mert az EFOTTban benne van a turisztika is.
Az említett három extra színpad egyike a világzenét vonultatja fel. Szerencsére nem az egészet, és éjféltől itt is átveszi a rock a terepet. Ezzel nincs is baj, aki a világzenét szereti, rossz ember nem lehet. A stílusban való jártasságomat megvillantva még elmondom, hogy Ghymest viszont ne várjon senki, nem lesz.
A második az ún. Happy sátor. Homály fedi, hogy ennek a létével mi volt a szándék. Itt a bevállalható pop-rock kategóriától (Zanzibár, Vénusz, Sub Bass Monster) letünt korok (a mai fiatalság szemében már csak a vérgáz kategóriába tartozó, de nosztalgiázni nyilván kiváló) táncdal-énekesein keresztül (Komár Laci, Csepregi Éva, Soltész Rezső, Korda György és kedves neje) a hihetetlenül hiteltelen popcsinálmányokig (szörnyű leírni, ámde: Romantic, Fresh, V-Tech, és ha már Kozsó, legyen kövér: Ámokfutók) terjed a skála. A rokkerek hagy szokják a dizsit, mer az a jövő. És akkor gyorsan lezavarom a harmadikat is, ami a Party sátor, a techno nagyjaival, mint pl. a tipikuspéldány Sterbinszky, de azért az utolsó nap egy kis Tilosrádióval.
Csak találgatni tudok, hogy mi volt mindezzel a cél. Szépen mondva: hogy minél több fiatal együtt bulizhasson és megismerhesse egymást. Csúnyán: hogy ez a sok fiatal mind legombolja a beugrót, és szokja a multik meg a popkultúra közelségét. Vagy talán a dealereknek is lehet benne egy kis üzlet: rockkoncertre füvet, világzenére LSD-t, popra eksztazit, teknóra meg speedet.
De, ami jó. A fesztivál mérete miatt sok és sokfajta zenekar meg fog itt fordulni, mégpedig a jobbak (a magasan fent említett kötelezőkön kívül). Alterból Hiperkarma, üllői úti fa:k, Publo Hunny (vagy ők nem alter? Sose tudtam), Emil Rulez, Balaton. Punkból (a fesztiválok közül itt lesz a legtöbb): Fürgerókalábak, CPG, Macskanadrág, Picsa, Alvin és a mókusok. Keményzenéből: Fish, Insane, Strong Deformity, Black Out, Pokolgép. És még sok jó.
Nekem marhára fog tetszeni az EFOTT filmfesztivál, amire pályázni is lehetett filmekkel, pl. Dallas stílusú utószinkron kategóriában. Biztos ti is így vagytok vele.
A jegyárakon alig látszik az a plusz egy nap, az elővét bérlet 5500, a helyszíni 6000, a napijegyet meg biztos elnéztem valahol, mert azt írtam, hogy 1990. Ami a legolcsóbb idén. Különben az összeg stílusos.

KOTTA Fesztivál, Hajdúböszörmény, július 25-28.
A KOTTÁt csak azért nem soroltam a nagyobbak közé, mert a menő 4-5 színpad helyett nekik csak 2 és fél van. Valamint ide kevesebb ember is jár, asszem. Mindenesetre én mindig ott éreztem magam a legjobban, igaz csak két éve nyomulok.
Szóval a KOTTA az a fesztivál, ami télleg a feelingről szól. A nagyszínpad hozza a kötelezőket, csak Tankcsapda nincs és nem is volt, aminek nyilván meglehet a sztorija (pl, megszűri a látogatókat). A kisszinpadon is megy zene, igaz, az utolsó kurvajó fellépő a Lyuhász Lyácint Bt. volt két éve, és én pont azon a napon nem voltam. Nem szar ami itt megy, csak rétegzene.
Jó filmvetítések lesznek közönségtalálkozókkal, biztos lesz megint Nagyapa koktélbárja, ami kiráj, a Zöld teaházban tea másnaposságra, meg olcsó gázálarc. A szervezők, a Hajdú-you-do-sok meg jó fejek. Megnézve az árnyoldalát: kevés a színpad és az ember, és redvás a WC :).
Asszem az egész kicsit kulturáltabb meg nyugisabb mint a többi. És ez nem hátrány. Árat nem tudok mondani mer nem írtam fel. És nem tudom eléggé ajánlani. Nekem csak jó emlékeim vannak róla :).

Asszem mindezekből az derült ki, hogy egy fesztivál csak jó lehet, akárhányat is csinálnak belőle. Szóval feleslegesen jártattam a pofámat, menjetek arra, amelyik tetszik.
És hát akkor még nem beszéltem a Szigetről, de nem is fogok. Pedig a Sziget az, ami még a Tinába is megérdemelt egy cikket. Annyit tudok mondani, hogy lesz Iggy Pop, és hogy lehet én is ott leszek. Egyébként meg ez lesz a tizedik.

Valamint megemlítenék még pár rendezvényt, mert vannak ezeknél kisebbek meg nagyobbak is, meg mások is meg külföldiek is:

Roskilde Fesztivál, Dánia, június 27-30.

Hát ezt még épp el lehet érni. Állítólag Európa legnagyobb és leghíresebb fesztiválja. Nem csoda azok után, hogy pár éve ott taposott halálra nemkevés fiatalt a több tízezres tömeg Pearl Jam koncerten. Szóval ezt nem kell otthon megmondani, gyorsan dönteni kell, felmarkolni egy nagyobb adag pénzt és indulni Dániába. Ott lesz például a Red Hot Chilli Peppers is.

Budapest Parádé, augusztus 24.

A Loveparade magyarul, akit ilyesmi érdekel, annak itt a dátum, aztán lehet a kamionok után szaladgálni.
És még két rétegfesztivál, annak akit érint:

II. Cooltur(h)ális Punk-Hardcore Fesztivál, július 12-13.


Nightbreed Fesztivál (III. országos dark-goth-black találkozó)

Van ennél még több is, én is onnan szedtem őket: www.feszt.hu.
Ha véletlenül sikerült volna egy hónappal ezelőtt megírnom a cikket, akkor belekerült volna a Sportsziget is (mint nagy potyázós idény-nyitó), a Summer-Rock is, a Vekeri-tó is (de arról ti már úgyis többet tudtok, mert voltatok ott, én meg nem), és szóltam volna, hogy az Ozzfest éppen végez az európai turnéjával, és még éppen el lehetett volna csípni Moszkvában.

Na tessék, mostmár biztos annyira képben vagytok, mint ahogy én.
Az jutott még eszembe, hogy vajon mi lehet Uhrin Benedekkel. Idén nem látni sehol. Pedig tavaly jó volt.

www.wantedfest.hu
www.volt.hu
www.hegyaljafesztival.hu
www.efott.hu
www.kottafesztival.hu
www.sziget.hu
www.feszt.hu
www.roskilde-festival.dk

———
failure
———