Irány Brüsszel!

2006. 04. 02. | archívum | Ilyés Evelin

Egy 1996-ban megszakadt hagyományt elevenítettek fel 2006 februárjában, amikor megrendezték a háromfordulós Hajdúvárosok Vetélkedőjét. A rendezvényen hat középiskola tanulói vettek részt, a tét nem volt kicsi, hiszen a pénzutalványok mellett a legjobbak Brüsszelbe utazhatnak. A vetélkedő témája természetesen a hajdúk története, a hajdúvárosok múltja, jelene és jövője, emellett az Európai Unióról is jártasságot kellett bizonyítaniuk a diákoknak. Különböző kreatív feladatokat kellett megoldaniuk, melyek nem mindig bizonyultak egyszerűnek, de egy brüsszeli kirándulásért mindenki összeszedte legjobb tudását, tehetségét.

Az első fordulót február 23-án, csütörtökön tartották a Hajdúböszörményi Petőfi Házban. Az első feladatban minden csapat kitalált magának egy fantázianevet, erre csupán két percük volt. Hajdúböszörményből a Bocskai István Gimnázium tanulói a Hajdú-sokk névre hallgattak, a Széchenyi István Mezőgazdasági Szakközépiskola és Szakmunkásképző Intézet csapata Gróf Hajdúk néven képviseltette magát. A hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnázium Szakközépiskola és Diákotthon az Angyalföld nevet választotta. Városunkból a Makláry Lajos Általános, Művészeti Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakszolgálat csapata volt a Maky, a Csiha Győző Általános, Közép- és Szakképző Iskolát a Fiatal Szalmaszálak képviselték. A Kőrösi Csoma Sándor Gimnázium és Szakközépiskola, Kollégium csapata a 7 Hajdú Növendék volt. A feladatokat az öt főből álló zsűri pontozta. A tagok között volt Hajdúnánás város jegyző asszonya Szűcsné dr. Sebestyén Írén, a hajdúdorogi Görög Katolikus egyház esperese Pásztor Bazil, a Hajdúböszörményi levéltár nyugalmazott igazgatója Mónus Imre és a Hajdú Bihar Megyei Napló nyugalmazott főszerkesztője dr. Bakó Endre. A zsűri elnöke dr. Nagy Sándor államtitkár úr volt.

A második feladat egy már előre elkészített kis film megnézése, indoklása volt. A versenyzőknek város „legjeit” kellett bemutatniuk néhány percben. A böszörményiek városuk legrégebbi épületét választották témájuknak. Az Angyalföld csapata a görög katolikusságról készített filmet. A Maky és a Fiatal Szalmaszálak csapata idős emberek életéről forgattak. A 7 Hajdú Növendék diákjai a legmuzikálisabb mesterséget választották, így Tóth Imre vonóshangszer-készítővel beszélgettek műsorukban.

Ezután következett az Activity játék, melyben hajdúságra vonatkozó fogalmakat, tárgyakat, eszközöket kellett elmutogatniuk vagy lerajzolniuk a versenyzőknek. A játék igazán elnyerte a diákok tetszését, a feladványok között volt: a szilaj marha, parasztháború, adománylevél vagy a koronajószág is, melyek elgondolkodtatóak voltak.

Az utolsó feladat fogalmak magyarázása volt, itt azok voltak igazán ügyesek, akik figyelmesen olvasták Balogh István Hajdúság című könyvét.

Az első forduló végén a Kőrösi Gimnázium csapata, a 7 Hajdú Növendék és a hajdúdorogi Görög Katolikus Gimnázium Angyalföld diákjai kapták a legtöbb pontot. Itt persze még semmi sem dőlt el, két forduló még hátra volt.

A második fordulóra március 2-án a hajdúdorogi Móra Ferenc Művészeti Iskolában került sor. A zsűri elnökének köszöntője után el is kezdődött a verseny. Az első fordulóhoz hasonlóan a csapatoknak most is előre kellett dolgozniuk. Először a kisfilmeket néztük meg, melyben a csapatok igyekezték minél ötletesebben és érdekesebben bemutatni városukat egy Európai Uniós országból érkezett diáknak angol vagy német nyelven. A film mellett 2 perces indoklásokat is hallottunk. ötletes megoldások születettek, voltak színvonalasabb és kevésbé jó kisfilmek is.

A következő feladat az első fordulóhoz hasonlóan Activity volt, a diákoknak nem jelentett nehézséget még a futóhomok, búvár szivattyú, Hévíz kút vagy az idegenforgalom kitalálása sem.

A harmadik feladatban minden csapat kreativitására szükség volt, hiszen zászlót kellett készíteniük csapatnevükhöz, mindössze két perc alatt.

A fogalommagyarázás után vége lett a második fordulónak, itt már hét ponttal vezetett a 7 Hajdú Növendék.
Minden versenyző iskola kis szurkolócsapattal képviseltette magát, a vetélkedőnek így egyre jobb hangulata lett, a közönség is jól érezte magát, önfeledten drukkoltak társaiknak. A harmadik fordulóra a feszültség egyre erősebb lett, nem csak a csapatok között, hanem a szurkolók körében is. A döntőre a Hajdúnánási Móricz Pál Művelődési Központ és Könyvtár Színháztermében került sor, március 14-én délelőtt 10 órától. A 7 Hajdú Növendék kezdte meg a versenyt, ők a disznótor fontosabb szokásaiba, vezették be a nézőközönséget egy árnyjáték formájában. A nyerésre álló csapat eltéveszette darabukat, és de kaptak engedélyt az újrakezdésre, ami láthatóan nem tetszett az ellenfelek szurkolóinak, mindenki jól hallotta a „fújozásukat”.

A Maky csapata egy igazi szülés összes örömét és szépséget elevenítette meg. A Hajdú-sokk diákjai egy lagzit és az azt megelőző leánykérést mutatta be. A Gróf Hajdúk a húsvét népszokásait jelenítették meg a színpadon. Az Angyalföld tagjai az aratás „tudományába” vezette be a zsúfolásig megtelt színházterem nézőit.

A színielőadások után a zsűri tanácskozásra vonult. A színdarabok értékelése mellett a második forduló során előre leadott város bemutató brosúrákat is értékelték. A két feladat értékelése már sokat változtatott a verseny állásán. Volt olyan csapat, mely nagy hátrányát lefaragva a dobogóra került és volt, aki lecsúszott a dobogóról.

A harmadik feladatban a csapatoknak két perc alatt le kellett írniuk az Európai Unió hét legfőbb intézményét. Sajnos itt volt olyan csapat, mely kissé félreértve a feladatot nem tudott egyetlen helyes megoldást sem adni.

A következő feladat a már jól ismert Activity volt. A feladványok most sem voltak egyszerűek, szerepelt közöttük például a biztonságpolitika vagy a jogorvoslás. A vetélkedősorozat végső játékában a csapatoknak egy prezentációt készítettek, melyben be kellett mutatniuk, hogy tizenöt év múlva hogyan látják városuk arculatát. A feladat bemutatása során láthattunk maketteket, rajzokat, kis filmeket illetve képeslapokat.

Ezután a várva várt eredményhirdetés következett. Első helyen végzett az iskolánk csapata a 7 Hajdú Növendék 324 ponttal, így a csapat és felkészítő tanárnőjük, Fekete Ágnes tanárnő egy háromnapos brüsszeli kirándulást és 100 ezer forintos vásárlási utalványt nyert.

A második helyen 302 ponttal végzett a hajdúdorogi Angyalföld csapat. Nyereményünk 75 ezer forintos vásárlási utalvány és pénzjutalom volt. A harmadik helyen szintén hajdúnánási középiskola végzett, mégpedig a Maky csapata 292 ponttal, az ő nyereményünk szintén vásárlási utalvány és pénzjutalom volt. Negyedik lett a Fiatal Szalmaszálak csapata 278 ponttal, ötödik helyen végzett a hajdúböszörményi Hajdú-sokk csapata 266 ponttal és hatodik lett a Gróf hajdúk csapata 215 ponttal, ők szintén utalványt kaptak.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre március 15-én, Hajdúnánáson a Somorjai László Városi Sportcsarnokban került sor. Itt a városi ünnepség keretein belül dr. Nagy Sándor államtitkár úr adta át a csapatoknak a díjakat.

Úgy érzem, a vetélkedő alapjában véve jól sikerült, sok új ismerettel lettek gazdagabbak mind a versenyzők, mind a szurkolók. A fordulókon meglepve figyeltem meg, hogy a csapatok tagjai nem ellenfélként, inkább ellenségként kezelték egymást, talán ez a nyeremény nagysága miatt volt. Számomra érthetetlen, hogy miért nem tűrték szó nélkül némely iskola diákjai, hogy nem ők lettek az elsők, a többi dobogós helyért is nagy jutalom járt. A Kőrösi Gimnázium fórumában többen is írtak a verseny szervezetlenségéről és igazságtalannak érezik az eredményt, sőt az utcán is gyakran hallom, ahogy kiabálják a győzteseknek: „Bunda, bunda! …”.

Barbie & Evelyn

Megjegyzés: Képek a Galériában!