Kelet-Magyarországi fesztiválok világsztárokkal

2005. 03. 31. | archívum | archivum


Az idén ismét megrendezi sikeres kelet-magyarországi fesztiváljait a Delta-Fest: Mezőtúron tizenharmadik, Tokaj-Rakamazon pedig hatodik alkalommal gyűlnek össze a zenei és közösségi élményekre vágyó fiatalok – adta hírül a társaság menedzsmentje hozzátéve, hogy mindkét rendezvénysorozaton nagynevű sztárok lépnek színpadra. A szervezés jelenlegi szakaszában biztosra vehető az Anthrax, a Suicidal Tendencies és a Freestylers, illetve az Asian Dub Foundation és a Transglobal Underground fellépése. A szervezők mindkét fesztiválra várják zenei előadók, illetve civil szervezetek jelentkezését.

A fesztiválokra jegyek kaphatók a Süss Fel Nap Ifjúsági Házban. Hajdúnánás, Köztársaság tér 16.

Mezőtúron 1993 óta rendeznek fesztiválokat, a korai néhány ezres, a helyi piactéren megtartott rock- és sörfesztivál időközben az egyik legrangosabb hazai zenei eseménnyé vált. Hosszú ideig a használaton kívüli honvéd laktanya adott otthont a zenekedvelő, együttlétre vágyó fiataloknak, majd az ingatlanegyüttes romló állaga miatt a városi strandra költöztek, mely szintén ideális helyszínnek bizonyult. Az elmúlt bő évtized legfontosabb fellépői voltak: Toy Dollz, New Model Army, Dog Eat Dog, Apocalyptica, James Ruskin, Clawfinger, Sepultura, Asian Dub Foundation, Tiamat, Ignite, és természetesen a hazai élvonal az Animától a Kispálon át a Tankcsapdáig.

Az idei, június 30-a és július 3-a között megrendezendő Wan2 fesztiválon is garantált a sztárparádé: a thrash metal new yorki ikonjai: az Anthrax, a punk-hardcore-t játszó Suicidal Tendencies, illetve az elektronikus zenei területen jeleskedő Freestylers formáció lép a deszkákra a Jász-Nagykun-Szolnok megyei kisvárosban. Természetesen ott lesznek a hazai meghatározó előadók is, sőt folytatódik a korábbi misszió, az Amatőr Tehetségkutató Verseny, mely az első tizenkét esztendőben számos előadó számára szolgált dobbantóul.

A Hegyalja Fesztivál ötletét egy természeti katasztrófa ihlette, ez volt a tiszai ciánszennyezés 2000-ben. A Tokaj tőszomszédságában, a rakamazi Tisza kempingben megrendezett fesztiválnak éppen ezért a mai napig az egyik vezérgondolata a jó zene mellett a környezettudatos szellemiség. A hagyomány az idén is folytatódik, a Zöld Sátor az idén is számos érdekes beszélgetést kínál fontos témákról, érdekes emberekkel. A zöld témák mellett természetesen a kapcsolódó területek – kultúra, közélet, gazdaság – képviselői is jelen lesznek a pódiumbeszélgetéseken és természetesen az E-misszó szervezésében megmutatják magukat a legfontosabb hazai zöldszervezetek is. Újdonság lesz a rakamazi kempingben a civil udvar, melynek résztvevőit pályázati úton választják ki a szervezők. A jelentkezési feltételek a fesztivál hivatalos honlapján találhatók.

A zenei kínálatban immár bizonyos, hogy jelen lesz az „etnotechno” Transglobal Underground, mely látványban is feledhetetlen élményt jelent, illetve ugyancsak Hegyaljára várják a pakisztáni gyökerekkel bíró londoni sztárcsapatot, az Asian Dub Foundationt.

Mindkét fesztiválra, azaz a június 28-a és július 2-a között megtartandó Wan2, illetve a két héttel később, július 13-a és 17-e között esedékes Hegyalja Fesztiválra március 30-áig jelentkezhetnek fellépni szándékozó zenekarok, akik a részletes feltételeket a www.wantedfestival.hu , illetve a www.hegyaljafestival.hu honlapokon találhatják meg. További újdonság, hogy akár üres zsebbel is érdemes elindulni mindkét fesztiválra, hiszen a helyszínen munkalehetőségek várják azokat a fiatalokat, akik hajlandók néhány órát feláldozni a bulizásból – ők szintén az interneten jelentkezhetnek előzetesen.

További információk:

Bukovinszky Béla – bukovinszky.bela@deltafest.hu

Hricz Károly – hricz.karoly@deltafest.hu

Háttér:

A Wan2 Fesztivál hivatalos honlapja: http://www.wantedfestival.hu

A Hegyalja Fesztivál hivatalos honlapja: http://www.hegyaljafestival.hu

Anthrax: http://www.anthrax.com/

Suicidal Tendencies: http://www.suicidaltendencies.com

Freestylers: http://www.thefreestylers.com

Transglobal Underground: http://www.t-g-u.com

Asian Dub Foundation: http://www.asiandubfoundation.com