Legendák a Mezőtúri Wan2 Fesztiválon

2006. 04. 02. | archívum | Gélák Róbert

A Wan2 fesztivált szervező Delta Fest hivatalosan is megerősíti a különböző internetes rajongói fórumokon és zenei portálokon terjedő hírt: valóban három legenda is fellép az idei mezőtúri rendezvényen: a svéd death-metál egyik legfontosabb reprezentánsa, az Entombed, a kaliforniai thrash ikon, az Exodus, illetve a hardcore első vonalának New York-i legendája, az Agnostic Front. Ők már hivatalosan is visszaigazolták koncertjeiket, további négy-öt zenekar menedzsmentjével még folynak a tárgyalások.

Az Entombed és az Exodus június 29-én, csütörtökön, míg az Agnostic Front 30-án lesz a mezőtúri rockünnep egyik fénypontja. Az 1987-ben alakult svéd zenekar hamarosan megjelenő új albumát mutatja be a Wan2 közönségének spanyolországi turnéjukat követően. Az L. G. Petrov énekes, Ulf Cederlund (gitár) Alx Hellid gitár), Nico Elgstrand (basszus) és Peter Stjärnvind (dob) összeállítású csapattól nem áll távol a formabontás: néhány éve például a Stockholmi Balettel léptek fel közösen – telt házas előadásokon.

Az Exodus jövőre ünnepli alapítása 25. évfordulóját. Befolyása a metálra meghatározó volt, egyik alapítója, Kirk Hammett például a Metallicában folytatta pályafutását. Korai lemezeik révén, illetve a Slayerrel, a Panterával, a Megadeth-szel vagy az Anthrax-szal tartott turnéik megalapozták a zenekar hírnevét. Az 1992 és 1996 közötti szünet után újraalakult a nyugati parti zenekar. Igaz, számos tagcsere történt azóta is, az eredeti felállásból már csak Gary Holt gitáros játszik a zenekarban. További tagok: Rob Dukes (ének), Lee Altus (gitár) Jack Gibson (basszusgitár) és Paul Bostaph (dob – ex-Slayer).

Az Egyesült Államok keleti partján, New Yorkban az Exodus-szal egy időben alakult meg az Agnostic Front , ők azonban már egy másik műfajban jeleskedtek, mi több sokak szerint ők a hardcore "feltalálói", atyjai. Első kislemezük 1983-ban jelent meg "United Blood" címmel, melyen tíz nóta hallgató: tíz percbe sűrítve. Ezt követték olyan sikeres albumok, mint a "Victim in Pain", illetve a "Cause For Alarm". A tagcserék ezt a bandát is meghatározták, a jelenlegi felállás: Joseph James (gitár), Steve Gallo (dob), Vinnie

Stigma (gitár), Mike Gallo (bausszus) és Roger Miret (ének).