Lezárult a Zöld Vadművelet 2.0

2008. 07. 06. | Hegyalja Fesztivál | Gélák Róbert

Hazánkban a „gerillakertészkedést” a Hegyalja Fesztivál kezdeményezte és finanszírozza immár második éve, hisz a fesztivál tudatos építkezéssel évről évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fiatalok körében a környezetvédelem és a környezettudatosság kommunikációjára. Idén minden gerilla-résztvevőt egyenpólóval ajándékoztak meg, a legjobb pályaművek pedig anyagi támogatást kaptak. A Fesztivál mellett idén a budapesti Margithídon ténykedő első gerillakertészeket tavaly eleinte még feljelenteni akaró Fővárosi Közterület-felügyelet is felajánlott 250 palántát, s így a virágokból jutott többek közt Pomázra egy óvodába, valamint a váci Szent István térre is. Aki nem pénz- vagy palántabéli segítséget kapott, azok munkáját a Hegyalja fesztiválbelépővel jutalmazta, így 50 bérlet és 100 napijegy talált idén zöld-gazdára.

Az elmúlt egy hónapban több mint húsz település aktivistái vettek részt a világ legnagyobb gerillakertész-bevetésén. Kaposvár, Miskolc, Zalaegerszeg, Tiszavasvári, Egyházerdő, Hajdúszoboszló, Debrecen, Tata, Örkény, Dabas, Pécs, Paks, Hajdúnánás, Tiszalök, Bicske, Vác, Szolnok, Székesfehérvár, Berettyóújfalu, Tököl és Budapest is a kertészek célpontjai közt szerepelt, akik igazán változatos és gyakran szellemes terveket valósítottak meg. A fővárosban a Lágymányos guerillaz öt akciót is végrehajtott, a közel húszfős Prohászka-csapat a Bajcsy-Zsilinszky útra ültetett fiatal facsemetéket, az öttagú Kertészlények pedig a Pillangó utca-Fogarasi út sarkánál, egy nevesincs térre varázsoltak virágokat. Négy Zöldamazon a Flórián térre „rajzolt” virágból békejelet, míg Szerencsen a Zipetgló Hada, azaz öt fiatal tette ugyanezt, a Dinoszauruszhányás-Világranglista fedőnévre hallgató „bevetésen” pedig az egyházerdei fiatalok az egész vasútállomás kivirágoztatására vállalkoztak.

Ahogy a beszámolók egyikében is olvasható, a városszépítő gerilla-akció nemcsak az öntevékeny csoportokat, baráti társaságokat kovácsolta össze, de hozzájárult a szélesebb értelemben vett társadalmi összefogáshoz is, még ha egyelőre „csak” az utca szintjén is: „A szemközt álló élelmiszerüzlet kedves eladónője megengedte, hogy a boltból vizet hordjunk a fához, így az utcán megálló aktívabb, és a buszon ülő passzívabb érdeklődőkkel együtt családias kis életközösséget alkottunk.”

A tervek és az akciókról készült videók a http://www.zoldvadmuvelet.hu/akciok weboldalon meg is tekinthetők.