A Sex Pistols jön a Szigetre

2008. 03. 10. | Sziget | Gélák Róbert

Minden idők egyik legnagyobb hatású punkzenekara, amely alapjaiban változtatta meg a hetvenes évek valóságától sokszor egyre inkább elrugaszkodott roczenéjét és helyezte vissza a földre. Ez a Sex Pistols, akik a Sziget Nagyszínpadán mutatkoznak be először kis hazánkban. A négy suhanc: Johnny Rotten énekes (valódi nevén Lydon), Glen Matlock basszusgitáros (két éve már fellépett a Sziget Nagyszínpadán; kilépése után őt a kábítószer-túladagolásban elhunyt punk-ikon, Sid Vicious követte), Steve Jones gitáros és Paul Cook dobos mindössze egy igazi sorlemezzel, a Never Mind The Bollocks, Here Is The Sex Pistols című hordozóval és sok-sok resztlivel, filmzenével szembesítette és sokkolta az Egyesült Királyság polgárait. A Sex Pistols a hetvenes évek második felének brit punkhullámának legismertebb és legjobb számait írta meg. Koszos, dühös, háromakkordos rockandrollokat, az Anarchy In The UK-től a God Save The Queenen át a Pretty Vacantig – nem véletlenül ültek harmincéves jubileumot a lemez megjelenése alkalmából. A zenekar a kilencvenes években állt össze újra, Lydon-Rotten szarkasztikus humorával fogalmazva „kizárólag a pénzért”. Jó pár év próbálkozás után 2008-ban a legenda végre a Hajógyári-szigeten: Anarchy In Hungary!
Az Iron Maiden nulladik napi fellépése már ismert, őket vezeti fel Steve Harris lányának zenekara, s a hazai közönség számára most élőben is kiderül, hogy a vér nem vált vízzé. A rock-história szerint az Iron basszista lányát annak idején úgy szúrta ki a legendás brit producer, Russ Ballard egy 2005-ös tehetségkutatón, hogy senki, így Ballard sem tudta, a lány ki fia borja. A felfedezés és a név együtt ajánlólevélnek bizonyult, hogy a 2006-os év óta a rockzenekara élén frontemberkedő Lauren Harrisnek minden megadatott: játszott Alice Cooper előtt, a legrangosabb fesztiválokon mutatkozott be, most pedig papája zenekara társaságában végigturnézza a világot.

A Kaiser Chiefs, az utóbbi évek brit gitárzenei felhozatalának egyik legszellemesebb, legslágeresebb és egész biztosan egyik legsikeresebb zenekara. A leedsi illetőségű, nevét egy dél-afrikai futballcsapattól kölcsönző öttagú együttes a 2000-es évek gitárzenei reneszánszának sallangmentességét és karcosságát ötvözi a brit beat/pop-hagyomány míves dalszerzői attitűdjével, az angol new wave dinamikájával, valamint a ’90-es évekbeli britpop-korszak humorával és fülbemászó dallamaival. A Kaiser Chiefs 2005-ös Employment című, csupasláger debütáló albumával „kapásból” befutott, s pozícióit aztán a sokfajta hangulatot és sokfajta színt felvonultató tavalyi Your Truly Angry Mob című nagylemezzel is megtartotta. A Kaiser Chiefs mindemellett élőben is ász: táncra, ugrálásra, heves fejrázásra és együtténeklésre ingerlő produkció.
2003-ban sikereinek csúcsán mutatkozott be a Szigeten a sheffieldi bázisú Moloko duó, az akkori popszíntér egyik legsajátosabb formációja, mely az elektronikus tánczenén innen, a popdalformán túl mutatott valami újat a kortárs zenei életben. Az ír származású Róisín Murphy időközben szólókarrierjét kezdte építeni és a kortárs popszíntér egyik leginkább respektált énekes előadónőjévé nőtte ki magát. Néhány éve mindössze párszáz szerencsés láthatta produkcióját a meglehetősen visszhangos Műcsarnokban: idén viszont ideális körülmények között több tízezer rajongó táncolhat a Sziget Nagyszínpada előtt az énekesnő legnagyobb slágereire, aki legutóbb 2007. végén megjelent Overpowered című lemezével biztosította helyét a popikonok között.

Az idei Szigetre a bérletek május 15-ig a tavalyi elővételes áron kaphatók – a „hazamenős” 25.000, „ottalvós” 30.000 forintért (május 15.

után a „hazamenős” 30.000, az „ottalvós” 37.500 forint lesz.) A „hazamenős” bérlet 5 napra (augusztus 13-18.) szól, a aki „ottalvós” bérletet vásárol, az bebiztosította magát a nulladik napi Iron Maiden koncertre is. A nulladik és egyéb napokra már kaphatók napijegyek is – szintén a tavalyi – 8.000 forintos áron.