Teltház és rekordbeállítás

2008. 08. 18. | Sziget | Gélák Róbert

Sziget 2008Jó idő + nagy sztárok + változatos programok = hat nap alatt tizennégyezer látogatóval több, mint tavaly, az akkor még egy hetes rendezvényen. Akkor ugyan rendesen esett is, s most az égiek kegyesek voltak a Szigethez, annak ellenére, hogy sokan farkast, illetve rekordsebességű vihart kiáltottak a hétvégére. Végül is minden jól alakult és arról szólt a buli, mint már 15 éve mindig: szeretet, szerelem, béke és barátság, zene és minden más, ami segít kizökkenni a hétköznapokból. Ez is egy felejthetetlen Sziget volt, a változatosság, nyitottság és kulturális sokszínűség jegyében.

Murphy kisasszony és a pulóverek

Az idei Sziget nem szűkölködött nagy nemzetközi sztárokban bár sajnos Carl Coxnak családi problémákra hivatkozva le kellett mondania koncertjét és a Pendulum sem tudott fellépni. Ennek oka, hogy a technikát és hangszereiket szállító kamion karambolozott és bár a zenekar tagjai megérkeztek, nem volt mivel koncertezniük. Akik viszont itt voltak és fel is léptek, azok rendkívül jól érezték magukat. Így például Adam Green miután letudta koncertjét, bevetette magát a szigetes éjszakába és szemtanúk szerint hajnal háromkor még javában bulizott a Szigeten. Az R.E.M. pedig a pesti éjszakát akarta megélni és ezt meg is tette. A Nagyszínpadon szombaton fellépő Mademoiselle K-t is lenyűgözte a Sziget változatos kulturális kínálata. Már a fellépése előtt összeállította a listát arról, hogy mely programokat nézi meg a Szigeten. A Jamiroquai pedig úgy döntött, egy nappal meghosszabbítja az ittlétét és Budapest látványosságait tekinti meg. Róisín Murphy – úgy látszik – a pulóverekre bukik. A legenda szerint a Moloko is úgy alakult, hogy 1995-ben, az akkor még csak 19 éves, Róisín odabillegett egy buliban a zenei veteránnak számító Mark Brydonhoz, a Do you like my tight sweater? azaz „tetszik a feszülős pulcsim?” kérdéssel. Majd ez lett a duó első nagylemezének címe is. Most a Nagyszínpad backstage-ben Murphy kisasszony a Sziget sajtóiroda egyik munkatársának a pulóverét szerette volna lekunyerálni. Ebből a párbeszédből azonban valószínűleg nem születik együttes, viszont az énekesnő megismerkedett a pulóver tervezőjével és boldogan, nagy elismeréssel próbálgatta kollekcióját. A sors úgy hozta, hogy a szervezés hevében Rhoda Scott, az örökifjú jazz-nagyasszony Hammond-orgonájához nem jutott szék. Az utolsó pillanatban a szervezők ezt egy kerítéslábhoz szigetelő szalaggal erősített sörpaddal oldották meg. Rhoda nénit ez azonban egyáltalán nem zavarta: fergeteges koncertet adott a sörpadon és háromszor ráadást is.

Malév, a kiscica

Kevesebb volt idén az elveszett tárgy mint tavaly és arányosan több került vissza gazdájához. Tehát egyértelműen jó és hasznos ez a szolgáltatás, ami már beépült a látogatók tudatába, és gyakran használják is. A szigetlakók becsületességét jelzi, hogy adtak le olyan tömött pénztárcát, amiben közel 200 euró volt de volt olyan pénz is, ami csak a pénzváltó bizonylatba volt betekerve. Külföldi gazdája emellett még útlevelét is elhagyta és miután a talált tárgyak osztályán nemcsak a passzportot, de a pénzt is visszakapta, nem jutott az örömtől szóhoz. És találtak egy fehér kiscicát is, egy MALÉV-es szatyorban. A macska a Malév nevet kapta a keresztségben és az újsütetű gazdája a Sziget végén haza is viszi. A házasságkötő sátorban naponta 300 frigy született. Legaktívabbak a francia szigetlakók voltak, akik külön ceremóniát is kerekítettek a házasságkötéshez. Egy egóbajnok saját magát vette el és egy édesszájú a nutellájával kötött házasságot. Az egészségügyi bázis beszámolója szerint komolyabb problémák nélkül telt a Sziget. Ami volt az a szokásos: lábsérülések, bokaficam, zúzódások, horzsolások. Viszont a korábbinál kevesebb fiatalt kellett ellátni azért, mert többet ivott volna a kelleténél.

100 tonna CO2

A Sziget számos eddigi környezetvédelmi tevékenysége mellett idei évben részt vállal a klímaváltozás elleni harcban is. A fesztivál – a színpadok világosításával és hangosításával, a vendéglátó egységek üzemeltetésével, és minden egyéb kiszolgáló egység biztosításával – évente átlagosan 300.000 kWh energiát használ fel. Ezen energia előállítása kb. 100 tonna CO2 kibocsátásával jár. Ez megegyezik 30 háztartás, 40 átlagos autó (15000 km/év), vagy akár 333 szigetlakó 8.000.000 millió/fő lélegzetvételének éves széndioxid kibocsátásával. Ezen 100 tonna CO2-t a Sziget idei évben a CO2NTRA segítségével az ENSZ által auditált CER kvóták törlésével megváltotta. Ezzel hozzájárult ahhoz, hogy a piacon forgalomban lévő, kibocsátásra jogosító CO2 kvótákból ezt a 100 tonnát a jövőben már nem használhatják fel nagymennyiségű széndioxid kibocsátással működő gyárak, üzemek. Ezáltal közvetve ennyivel csökkentettük a Föld lakóinak CO2 kibocsátását.

Francia exminiszter a Szigeten

A politikusok is inkább a szabadságukat töltötték idén a Szigeten, így sokuk magánemberként volt kint a Fesztiválon. A Fesztivál egyre növekvő nemzetközi ismertségét mutatja, hogy nem csak a magyar közélet képviselői látogattak ki a rendezvényre: itt volt francia közélet egyik legmeghatározóbb és legnépszerűbb alakja, Jack Lang, egykori francia kultuszminiszter.  Miniszter korában Giorgio Strehlerrel (aki akkor a párizsi Odéon és a milánói Piccolo igazgatója volt) megalapította az Európai Színházi Uniót, melynek egy időben igazgatója is volt. Ő alapította és igazgatta a Nancy World Theater Festival-t, igazgatója volt a National Chaillot Theater-nek és 1997-ben ő volt az igazgatója a milánói Piccolo Teatro-nak is. Támogatásával jött létre a Zene Ünnepe, amit azóta számos európai országban rendeznek nagy sikerrel.

Svéd királyi és vietnámi nemzeti

A Sziget Színház és Tánc Szabadtéri Színpadán idén is pazar nemzetközi produkciókat láthatott a közönség: egyebek mellett fellépett itt a Stockholm 59° North –   a Svéd Királyi Balett szólótáncosaiból alakult együttes – amelynek előadására a svéd nagykövet asszony is kihajózott a Szigetre. Az észak-vietnámi tradíciókat követő Vietnámi Nemzeti Vízi-bábszínház „A falu lelke” című előadásával egy, a világörökség részeként is nyilvántartott,  kulturális különlegességet hozott el a Szigetre.

A Szigetről 314 külföldi médium tudósított, melynek képviselői 44 országból érkeztek a Fesztivál hírére, és annak hírét tovább adni.

A Sziget zárónapján, a The Killers koncert után már megkezdték a Nagyszínpad bontását. A Sziget bontása és takarítása 2 hetet vesz igénybe, és utána indulnak meg a kertészeti helyreállítási munkálatok.