Csőd szélén a Kenézy-kórház

2006. 12. 05. | hírek | Valter

Ha a helyzet nem változik, ez az összeg jövő év elejére elérheti az 1,3 milliárd forintot is, sőt a kórház léte januártól veszélybe is kerülhet – mondta Rácz Róbert a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés elnöke a december 1-jén (pénteken) tartott sajtótájékoztatón.

A politikus véleménye szerint a csődközeli helyzetet előteremtő egyik ok az előző tulajdonos, a Juhászné Lévai Katalin által vezetett szocialista többségű megyei közgyűlés felelőtlensége volt. A másik ok pedig a jelenlegi kormány elhibázott egészségfinanszírozási rendszere.

Ront a kórház helyzetén az a tény is, hogy a kormány levenné a Kenézyt az úgynevezett súlyponti kórházak listájáról, így megszűnne az OEP (Országos Egészségbiztosítási Pénzár) által biztosított, az intézmény működését elősegítő finanszírozása. Ezek után csak a Regionális Egészségügyi Tanácsban lehetne kompromisszumra jutni a többi kórházzal az ágyak számát tekintve, mivel a támogatás azok mennyisége után jár.

Rácz Róbert kijelentette: meg akarják tartani a kórház önállóságát, de szeretnének szorosan és hosszútávon együttműködni a debreceni Városi Egészségügyi Szolgálattal (VESZ) és a régió másik két nagy ellátójával, a klinikával és a berettyóújfalui kórházzal. Ezt az ötletet Kósa Lajos Debrecen polgármestere is szorgalmazta.

A közgyűlés elnöke szerint ebben a munkában nagy szerepe lehet a nemrég főigazgató-helyettesnek kinevezett Ónodi-Szűcs Zoltánnak, aki korábban a VESZ vezetője volt, és kétéves irányítása során 120 millió forintos nyereséget könyvelhetett el a szolgálat (ez korábban 100 millió veszteség volt). A tervezet szerint Ónodi-Szűcs Zoltán is meg fogja pályázni az önkormányzat által kiírt főigazgatói posztot.