Félárú diákjegy mindenhol

2007. 01. 23. | hírek |

A korábbi 67,5 százalékos utazási diákkedvezmény 50 százalékra csökken május 1-jétől, a levelezősök pedig csak az iskola és a lakóhely között vehetik igénybe ezt a kedvezményt – jelentették be a HÖOK és a GKM közötti egyeztetést követő sajtótájékoztatón. Csökkenni fog a bérletekhez igénybe vehető kedvezmények mértéke is: míg korábban buszra 86 százalékos, vonatra, HÉV-re pedig 90 százalékos mérséklésű bérletet válthattak a diákok, május 1-jétől egységesen 67,5 százalékos kedvezménnyel utazhatnak a hallgatók.
Mint azt korábban megírtuk, a kormány eredeti tervei között az szerepelt, hogy nem csak a kedvezmények mértékét, hanem annak körét is csökkentik: így a diákok csak az iskola és a lakóhely között vehettek volna igénybe kedvezményt, amennyiben nappali tagozatosok; az estisek és a levelezősök utazási kedvezménye teljesen megszűnt volna. A HÖOK korábban világossá tette: csak a hallgatók utazási kedvezményének mértékéről hajlandók tárgyalni, a kedvezmények köréhez viszont ragaszkodnak.
“Nem sérült az a kormányzati szándék, hogy az állam tízmilliárd forintot spóroljon a tarifa- és kedvezményrendszer átalakításával” – közölte Garamhegyi Ábel, a GKM államtitkára. Felsmann Balázs, az infrastruktúráért felelős szakállamtitkár pedig azt közölte: “tovább dolgozunk azon, hogy meddig terjedjen az állam szerepvállalása a felsőoktatásban, hogy hány félévet támogassunk.” A szakállamtitkár hozzátette: a mostani megállapodással nem zárultak le a HÖOK és a kormányzat közötti tárgyalások. Miskolczi Norbert, a hallgatói érdekképviselet elnöke sikerként könyvelte el a tárgyalásokon született megállapodást.

forrás: Index, Edupress