Hétvégén utaznak a magyar fiatalok az EU Fiatal Tudósok Versenyére

2009. 09. 08. | hírek | OS

Fiatal Tudósok VersenyeA 2009. szeptember 11-16. között, Párizsban megrendezésre kerülő 21. EU Contest for Young Scientists európai döntőben a 18. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny két, első helyezett pályázata képviselheti Magyarországot. A több mint 35 európai ország 100 fiatalja közül Kajtár Máté Veszélyes folyadékok biztonságos tárolása a föld alatt és Hunyadi Áron Az idő – pontosan és szépen c. pályázatával képviseli hazánkat.

A Magyar Innovációs Alapítvány rendszeresen delegál fiatal tudósjelölteket nemzetközi versenyekre, kiállításokra és táborokba. 2004 óta az évente rendezett kéthetes London International Youth Science Forumra (LIYSF) is tudunk díjazottat küldeni.

A LIYSF idén augusztusban ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját, melyen Magyarországot Schulcz Ákos, MAFITUD-tag képviselte, aki a 17. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Versenyen 2. helyezést ért el.

A Science Forumon Schulcz Ákos bemutatta kutatómunkájának poszterét, amelyet érdemesnek találták arra, hogy az összes részvevő előtt előadhassa. Előadásában a rákterápia egy új, innovatív megközelítéséről szólt, amely során előállított és vizsgál saját, cukor-alapú kemoterápiás molekulákat mind sejttenyészetekben, mind állatkísérletekben.

2009. júliusában már harmadik alkalommal vettünk részt a CASTIC kínai ifjúsági tudományos technológiai és innovációs versenyen, ahol a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának két tagja. Sarkadi-Nagy Balázs Látásvizsgáló készülék , Rőmer Péter pedig Holdfelszíndiorámák című projektjével mutatkozott be.

A kiállítással egybekötött verseny Kína legnépesebb tartományának (Shandong) fővárosában, Jinanban került megrendezésre. A CASTIC versenyen több mint 500 kínai fiatal vett részt az ország minden részéről, valamint 48 nemzetközi vendég is csatlakozott a megmérettetéshez, 14 országból.

13 kategóriában összesen 394 projektet mutattak be a fiatalok a háromnapos kiállítás során. A nemzetközi résztvevők vendégként vettek részt a versenyen, a zsűri a bemutatott 19

nemzetközi projekt közül kilencet – köztük Rőmer Péterét – kiemelt dicséretben részesített.

címkék: ,