Országos Zöld Vadművelet a civilekkel és celebekkel

2007. 06. 18. | hírek | Gélák Róbert

A „gerilla-kertészkedést” a Hegyalja Fesztivál kezdeményezte és finanszírozta, mely tudatos építkezéssel évről-évre egyre nagyobb hangsúlyt fektet a fiatalok körében a környezetvédelem és a környezettudatosság kommunikációjára, valamint a civil szerveződéseknek is egyre nagyobb teret ad. Az országos eseményhez több ismert személyiség is kapcsolódott.

Árvácskák a vasoszlopok tövében, futónövények a buszmegállókon, virágkosarak a betonkerítésen, virágágyás egy elhanyagolt szökőkút medencéjében. Többek közt ilyen meglepetésekkel találkoztak Budapest, Debrecen, Miskolc és Nyíregyháza lakói június 5-én, kedden reggel a munkába igyekezve. Az akció a Környezetvédelmi Világnapon arra hívta fel a figyelmet, hogy betondzsungelünk zöldebbé, barátságosabbá tétele nem emberfeletti munka, csak egy apró elhatározás kérdése.

Az akciót kezdeményező és finanszírozó Hegyalja Fesztivál egyik vezetője Bukovinszky Béla, – aki társaival határozott zöld üzenettel hozta létre az eseményt a tiszai ciánszennyezés évében – kiemelte: „Egy nagy nyári fesztivál már nem szerveződhet csak a bulizás köré. Fel kell ismernünk, hogy ez a néhány nap kiváló lehetőséget nyújt arra, hogy a neves zenekarok és a jó programok mentén a környezetvédelem fontosságára és környezettudatos életmódra sarkalljuk azt a sok ezer fiatalt, aki július 11 és 15 közt elzarándokol a tokaj-rakamazi Tisza Kempingbe. Ennek jegyében évről-évre egyre több civil szervezet megjelenésének adunk helyt a fesztivál területén, és már a fesztivál előkészítése során is hangsúlyozzuk a zöld gondolkodás fontosságát. Ennek része az országos Zöld Vadművelet is.”

A Vadműveletben részt vevő kertész-gerillák közt túlnyomórészt elhivatott zöld aktivistákat és a virágokat, a zöld környezetet kedvelő civilek találunk, de a locsolókannák mögött ismertebb személyiségeket is felfedezhettünk. Nyíregyházán az E-misszió Egyesület, Debrecenben a Zöld Kör, Miskolcon a Zöld Kapcsolat Egyesület aktivistái ültettek. Budapesten pedig önszerveződő kertész-kommandó szállta meg a várost hétfőn éjjel. A zöld aktivisták és a virágokat kedvelő civilek mellett például az Irigy Hónaljmirigy zenekar is teljes létszámmal ragad majd gereblyét, hogy részvételükkel is erősítsék a Hegyalja Fesztivál akciójának sikerét.
A növények öntözéséről – remélhetően – Debrecenben, Miskolcon és Nyíregyházán a környék lakossága gondoskodik majd a jövőben, a résztvevők nekik, illetve városuknak, míg a fővárosban az aktivisták néhány nap után a Főkertnek ajándékozzák majd az akcióban kitelepített palántákat.

A tokaj-rakamazi Hegyalja Fesztivált immár nyolcadik alkalommal rendezik meg. Kelet-Magyarország legnagyobb zenei és közösségi rendezvényén az idén a Sepultura, a Pendulum, a Noisia és más világsztárok lépnek fel a legfontosabb hazai sztárok mellett: Tankcsapda, Kispál és a Borz, Quimby, Republic, Irigy Hónaljmirigy. A fesztivál vendégeit július 11-e és 15-e között nyolc színpadon kétszáz produkció várja. A Zöld Sátorban olyan személyiségek válaszolnak az érdeklődők kérdéseire, mint Katona Kálmán, az Országgyűlés környezetvédelmi bizottságának elnöke, Karafiáth Orsolya költő, Tóta W. Árpád publicista, Aradi Csaba biológus és sokan mások. A kulturális és közéleti programok mellett számos más kikapcsolódási lehetőség áll rendelkezésre a világörökség részeként jegyzett Tokajban és környékén, így akár egy kellemes nyaralásnak is felfogható az ott eltöltött közel egy hét.