Áll a bál

2007. 11. 01. | kultúra | Dengyel Eszter

Az idén nyáron a Magyar Színházat teljesen átváltozotatták. Átfestés, felújítás, piros csillárok. Kentaur és csapata egy igazi kastélyt varázsolt abból a helyből, ami évek óta felújításra szorult. A produkciót plakátok hirdetik. Miközben arra vár a kreatív csapat, hogy a média felfigyeljen a minden állami támogatottságtól mentes showra, a színészek már keményen dolgoztak.

Hosszú válogatás, úgynevezett casting előzte meg. A világ minden tájáról érkeztek a meghallgatásra. A név: Roman Polanski, mégiscsak jól mutat egy ismeretlen színész önéletrajzában (persze akárkiében). Megalakult a társulat. Magyarokkal dolgoznak. Egy külföldi vagy nagy nevű, híres művész sem kapott lehetőséget. Különböző vidéki és magyar színházbakból hoztak össze egy nagyszerű csapatot. Lelkesek és mindent megtesznek a produkcióért: sikert, elismertséget és nem utolsó sorban ismertséget remélve.

Elkezdődtek a dalok, a koreográfiák betanítása egy világszínvonalú koreográfussal és énekessel, Dennis Callahannal és Póka Balázzsal. Roman Polanski jobb keze Cornelius Baltus hihetetlen türelemmel és egy hangos szó nélkül, fáradhatatlanul próbált a színészekkel. Több szereposztás van. Mindegyiknek tökéletesnek kell lennie.
Az Almássy téri Szabadidőközpontból át a Magyar Színházba. Elkészültek a díszletek, mindenkire tökéletesek a ruhák, hála Kentaur asszisztensének, Baranyai Antóniának. Elkezdődtek a színpadi próbák. A járások betanulása, ki jön a ball ki jön a jobb oldalról. Világítás beállítása, a hangosítók megismerkednek a színészek hangjaival. Negyven fokban is igyekeznek hatékonyan dolgozni, már csak pár hét van a bemutatóig.

Az első szereposztás bemutatkozott. Hatalmas siker. Média szempontból mindössze öt percet kapott Balogh Anna és Balog János az RTL klub reggeli műsorában, hogy beszámoljanak az izgalmakról, nehézségekről, miközben Kentaur hangsúlyozta: Elengedhetetlenek a jó díszletek, jelmezek és nem utolsó sorban a smink, amit szintén Ő talált ki.
Sorra jöttek az előadások. Hatalmas siker és „standing ovation”. Igaz a borsos jegyárakból kénytelenek voltak engedni, majd egy hosszabb szünetet tartani, de a színészek így sem törtek meg. Mikor már kezdték volna az emberek elfogadni a produkciót (Magyarországon a jót elismerni mindig nehéz, hosszú folyamat), mikor már a Wesselényi utca sarkáig állt a sor a jegyekért és nem volt akkora hőség, a produkciónak vége lett. Mindenki visszatért a megszokott életéhez.
A Club Verne Étterembe néha-néha összefutott a csapat egy találkozóra, hiszen Egyházi Géza (első Krolock) és Kovács Nikoletta (második Sarah) is ott dolgozik a művészeti szakma mellett. Nem volt nehéz helyet találni a vámpírtalálkozóknak. Eleget tehettek a darab rajongóinak is. Nem mindenki tudott részt venni ezeken a találkozókon, hiszen megy tovább az élet. Nem változtat semmit az új életrajzi adat. A táncosok hakniznak, a színészek újabb kisebb, nagyobb szerepekre készülnek vidéken és Pesten.

A bál decemberben újra kezdetét veszi. Andrádi Zsanett (első Sarah) izgatottan várja az országos vámpír körutazást. Éppen ezért Zsanett már most tudja, hogy nem fog együtt ünnepelni kecskeméti kollegáival a Hair bemutató után, mert december 21-én éjfélkor már Pesten, a Moulin Rouge színpadán énekel a Vámpírok báljából. A nagy bál december 31-én Szilveszterkor veszi kezdetét a Pesti Magyar Színházban és egészen január 13-ig tart. Érdemes elmenni és jegyet váltani rá. A színészek, táncosok a maximumot nyújtják, a hatás nem marad el. Együtt fognak koccintani Önnel a sikerre és az új évre.