Csinálják a fesztivált

2007. 11. 08. | kultúra | Dengyel Eszter

Alekszandar Nyikolajevics Osztrovszkij a 19. századi orosz dráma megújítója. Drámáiban meghatározó a cselekményre épülő játék. A Vihart 1859-ben írta. A műben társadalomkritika, a családi dráma és a kor politikai vonulata is megtalálható. Zsarnokság, elnyomás, boldogságkeresés, túlélés. Számít a hagyomány a rend. Egy zárt társadalomban másképp élni, viselkedni lehetetlen. Kötötten él mindenki. Kompromisszumok sokaságát kell kötnöd ahhoz, hogy életben maradj. Aki megpróbál szökni, személyiségét érvényesíteni, boldogan élni, azt elmeháborodottnak vélik. Meghal, megöli a társadalom.

Balázs Zoltán rendező, színész, a Bárka Színház tagja. Ígéretes pálya áll előtte. A színészek szeretnek vele dolgozni. Kétség kívül jó ötletei vannak. Nem erőszakol rá semmi olyat a darabra ami zavaró lenne. Persze a film és a színház között nem árt különbséget tenni. Nyilván a hatás kedvéért rendezett Fahrt síneken egymást tologató világosítókat a darabba. Nem is eredménytelenül. Mindig sikerül kizökkentenie a nézőt a béketűréséből, és az éppen aktuális jelenetből. Érti a darab mondanivalóját, és érett módon közvetíti a közönség felé nagyszerű színészekkel. Kardos Róbert (Gyikolj, kalmár, tekintélyes polgár a városban) csoda, hogy nem reked be az előadás végére annyit ordít. Markanczi Zalán (Borisz, Katyerina szerelmese, meglehetősen művelt fiatalember) úriember módjára játssza a szerelmest. Varjú Olga (Kabanova, gazdag kereskedőné, özvegyasszony) humorosan ábrázolja a despotát, az anyát, és a gyarló embert. Dévai Balázs (Tyhon Ivanics Kabanov) ironikusan utánozza anyja parancsait. Fátyol Kamilla (Varvara, Tyhon testvérhúga) kiválóan nevet pozícióból. Kálid Artúr (Kuligin, autodidakta), emberi hangon szólal meg. Érzelmet, értelmet közvetít felénk. Tompa Ádám (Ványa Kudrjas, fiatalember, hivatalnok Gyikojnál) együtt nevet Fátyol Kamillával. Bakos Éva (Fjoklusa, zarándoknő) a legbolondabb bölcs, vagy a legbölcsebb bolond módjára, ősz hajjal, korbáccsal a kezében táncol miközben őrülten beszél a szerelemről. A rendező kiválóan formálta meg a figurát. Fátyol Hermina (Glása, szolgáló Kabanovék házában) csak futja a köröket és sajnálja, hogy nem vigyázott Tyhon feleségére, Katyerinára. Tompos Kátya mélyen átérzi Katyerina szenvedését. Hangja egyhangúsága kiválóan tükrözi azt az életet, amit kénytelen elviselni. A halála bravúros. Egy gyönyörű orosz népdal után, egy falon kapaszkodva meghal.

A fesztivált az Ügynök halálával zárják november 11-én , amit Luk Perceval rendezett. Magyarországon is legendásnak számító Miller-dráma hihetetlenül erős színpadi változatának főszereplője egyébként az a Thomas Thieme, aki az idei Oscar-díjas német film, a Mások élete főszereplője volt. Érdemes még addig ellátogatni a Bárkába, amíg zászlót nem bont a fesztivál.