Első lépések egy nagy álom felé
– Elkezdődtek a József próbái –

2008. 03. 13. | kultúra | Dengyel Eszter

Első két sorban a főszereplők, mögöttük táncosok, stúdiósok. Az olvasópróbán mindenki jelen volt kivéve két embert: Serbán Attila és Sándor Dávid, de ők igazoltan hiányoztak. Bemutató előtt álltak ezért nem tudtak egyszerre két helyen lenni. Őket leszámítva a koreográfustól kezdve (Tihanyi Ákos) a zenei vezetőkig (Kocsák Tibor, Zádori László) mindenki jelen volt. Nem csak részt vettek a próbán, de élvezték is azt és ez sokat számít!

JózsefMiután Szirtes Tamás csendre és figyelemre intette az összes művészt, elkezdődhetett a próba. Valamennyi dal előtt elmondta, hogyan fog változni a színpadkép, néhány világítás tervet is megosztott a kollegáival –fontos a lehető legpontosabb leírás, hiszen sokkal könnyebb támponttal dolgozni. Volt, aki már most jegyzetelt…miközben más beszélgetett-. A rendező kíváncsiságból rákérdezett az egyik fiatal művésztől, hogy tudja-e a dalt. Majdnem értetlenül jött a válasz, hogy: természetesen (Nem hiába, profikkal állunk szemben: pontosan tudják, hogy szöveg és daltudás nélkül felesleges próbálni).

József
Szente Vajk és Puskás Péter

JózsefKivétel nélkül mindenki tudta a nótákat. Néha előfordult ritmus vagy sortévesztés: ilyenkor következettegy-egycinkos összenézés és mosoly. Puskás Péter (József) többekkel megtalálta a közös hangot, számos kollegája nyilatkozott róla pozitívan: nem játssza a sztárt, szerény, jó gondolatai vannak. A próbán Szente Vajkkal (Juda) néztek egy példányt és láthatóan élvezték a közös munkát. Ugyanez elmondható Nagy Sándorról (József) , Gallusz Nikolettről (Narrátor, Putifárné) és Posta Victorról (Fáraó): ők saját példánnyal a kezükben, visszafogottan dolgoztak – azt gondoltam, hogy unják, kedvetlenül állnak a munkához, ellenkezőleg!- Az igazi művész tudja mikor kell robbanni, lehengerelni: Posta Victor minden álmot felülmúlóan énekelte el a Fáraó dalát, és adott némi ízelítőt karakteréből – természetesen hűen ábrázolja az ősi egyiptomi férfiak, fáraók minden tulajdonságát-. Kollegái hangos sikerrel jutalmazták, és a férfiak többsége, akár csak Balog János (Ruben/Putifár, Levi/Pék) jól szórakozott Victor „előadásán”.

József
Gallusz Nikolett

JózsefSzirtes végigvette az első és a második felvonást, néhol kért szöveget is, majd elégedett mosollyal nyugtázta a próbát. Az előadásra már most nagy az érdeklődés: március hetedikétől jegyet lehet váltani a májusi, júniusi előadásokra. A darabnak készült külön honlap, amit egyre többen látogatnak és hangot adnak örömüknek. A legtöbb embert boldogsággal tölti el, hogy újra színpadon láthatja a József és a színes szélesvásznú álomkabát című musicalt. Rengeteg fiatal tartja fontosnak a szereposztást: Nagy Sándort, Puskás Pétert és Serbán Attilát sokan kedvelik. A darab bejárta a világ nagy színpadait és mindenütt hatalmas sikerrel játszották. Londonban az idei évadban ismét felújították. Kíváncsian várja a hazai közönség, hogy milyen lesz belebújni Szirtes Tamás álomkabátjába.

 

Szereplők és alkotók

József: Nagy Sándor, Puskás Péter, Serbán Attila
Narrátor: Gallusz Nikolett, Ladinek Judit, Polyák Lilla
Fáraó: Posta Victor
Jákob: Koltai János, Lőte Attila
Putifárné: Gallusz Nikolett, Ladinek Judit
Ruben/Putifár: Balog János, Barát Attila, Ömböli Pál
Juda: Arany Tamás, Szente Vajk
Simeon: Nagy Balázs, Sándor Dávid
Levi/Pék: Ádok Zoltán, Balog János
Naphtali/Pohárnok: Barabás Kiss Zoltán, Csórics Balázs eh.
Iszakar: Ködmen Krisztián
Dan: Kiss Ernő Zsolt
Asher: Parti Péter
Zebulon: Radványi Attila
Gád: Petke Balázs

Zenei vezető: Kocsák Tibor, Zádori László
Dramaturg: Springer Márta
Vezényel: Gillay András, Kocsák Tibor, Zádori László
Világítástervező: Kiss Zsolt
Díszlet: Kentaur
Jelmez: Rományi Nóra
Korrepetitor: Axmann Péter, Szegeczky Ágnes, Zádori László
Koreográfus: Tihanyi Ákos
Koreográfus asszisztens: Molnár Ferenc
A rendező munkatársa : Kutschera Éva
Társrendező: Szerednyey Béla

RENDEZŐ: Szirtes Tamás

József
Balog János, Nagy Sándor