„Vérszívás” március tizenötödikén
– Egyházi Gézát megismeri az egész ország –

2008. 03. 18. | kultúra | Dengyel Eszter

Egyházi GézaIgazán nehéz lehet, ha valaki a szürke hétköznapokból belecsöppen egy (látszólag) csillogó világba. Persze a vendéglátóipar sem egyszerű szakma: előfordul, hogy egy-egy vendég csak a pincér miatt fogyaszt tízezreket. Ezt még meg lehet magyarázni otthon és elnézhető, mert szükség van a borravalóra. Azon már nehezebben siklik át az ember, ha fiatal, csinos lányok ugrálnak a férje nyakába és úton-útféle rajongókba botlik, akikkel természetesen foglalkoznia kell. Mit jelent egy színpadi csók, mennyire lehet közvetlen viszonya a kollegákkal…? Nem könnyű kezelni a helyzetet: mert kérdés, hogy hol van, vagy van-e egyáltalán a rajongásnak határa, meddig „egészséges” engedni az imádóknak, viselkedjen nagy művészként vagy szerény kezdőként?!

Ezek a kérdések merülhetnek fel Egyházi Gézában, Egyházi Gézamiközben egyre több rendező fejében fordul meg a tény: valóban lenyűgöző Géza hangi adottsága -musicalekbe, operettekbe kiváló-, minden korosztályt magával ragad. Bizonyára sokat köszönhet Simon Editnek (producer) és Cornelius Baltusnak (rendező) , hiszen létrehozni egy ilyen színvonalú előadást, mint a Vámpírok bálja és abban szerepet kapni hatalmas lehetőség. Lassan egy éve, hogy bemutatták a produkciót, ennyi időnek kellett eltelnie, hogy a szakma rájöjjön: nem számított, hogy ki mennyire ismert. A tehetség, hang, a castingon (válogatás) való részvétel döntött.

Egyházi Géza magabiztosan énekelt a meghallgatáson, így mindegyik megmérettetésen túljutott, végül megkapta Krolock gróf szerepét –szerencse, hogy nem Koukol karakterét kellett megformálnia: a gnóm szolgát, ha másért nem is, a magassága miatt igen kényelmetlen lett volna eljátszani-. A délceg és csábító gróf után sorra jöttek különböző musical gálákra való meghívások, turnék, közös műsorok ismert színészekkel. A rajongók igyekeznek Géza minden megjelenését figyelemmel kísérni.

Egyházi GézaA március tizenötödikei ünnepség sem volt kivétel: ha nem is esőben és esernyővel, de ott álltak a Géza fanclubosok a Magyar Nemzeti Múzeumnál és kábultan hallgatták a legnagyobb vámpírt, ahogy a Bánk bánból a Hazám, hazám című nagy áriát énekelte –bár véleményem szerint nem kifejezetten a hangjához illő választás volt-. Minden bizonnyal számos ünnepi rendezvényen fogjuk viszontlátni: végre egy olyan ember, aki alá nem kell dobogó és mindegy, hogy ki hangosítja, mert minden helyzetben lélegzetelállítóan énekel. Mindent vagy semmit…és Géza úgy döntött mindent „megnyer” –talán neki is mondták, mint Bianca Ryannek az America’s got Talent-ben: „Change your hair, change your dress, change your shoes…and you will win this competition” (Változtass a hajadon, a ruhádon, a cipődön és megnyered a versenyt). Reméljük, hogy ez a csoda nem három napig tart és talán néhány éven belül rá is igaz lesz a DreamGirls-ből ismert „I Am Changing” (Változom) című dal.