Csak a Hegyalján repül a Republic bálnája

2007. 07. 07. | programok | Gélák Róbert

Folyamatban vannak a zenekar legújabb stúdióalbumának munkálatai, amely Fényes utakon címmel októberben kerül a boltokba. Akik viszont ellátogatnak a Hegyalja Fesztiválra, talán erről a lemezről is megismerhetnek néhány új dalt, ahogyan a gyorsan aranylemezzé vált Kenyér és igazság című albumról is felcsendül néhány szám.
A zenekar képviseletétől megtudtuk, az együttes tagjainak sokat jelent ez a vidék, és nem csak azért, mert a tagok közül négyen az ország ezen részén születtek, illetve nőttek fel, hanem azért is, mert az első vidéki koncertélményük Borsod megyéhez kötődik. Az együttesnek azért is fontos ez a fellépés, mert eddig még ezen a fesztiválon nem állt színpadra.
Boros Csaba, az együttes basszusgitárosa kifejtette, mára a Hegyalja Fesztivál az egyetlen esemény, ahol a magyar zenekarokat megbecsülik, és elsőbbséget élveznek a külföldi fellépőkkel szemben. Itt a külföldiek töltik be az előzenekar funkcióját és ez így elfogadott a világon. Magyarországon ez az utóbbi években megfordulni látszott más fesztiválokon.
Elmondta továbbá, hogy mennyire jó érzés lesz magyar közönség előtt, egy ilyen szép környezetben koncertezni. Ha nem okoz gondot a szervezésben és a közönség is lelkes, akkor akár két órás koncertre is számíthatunk, mert náluk ez a megszokott.
Bár lehet, hogy kevesen tudják, de a Republic együttes is szívén viseli a Tisza sorsát. Amikor a tiszai ciánszennyezés történt Patai Tamás szólógitáros és Bódi László Cipő a Só és cukor című lemezen egy zaklatott hangvételű spanyol nyelvű számban is megörökítette a katasztrófát, fanyar üzenetet küldve a szennyezésért felelős ausztrál cégnek.
Nagy Tibor Istvántól megtudtuk, hogy vannak olyan dalok, amelyek nélkülözhetetlen szereplői egy-egy koncertnek, így mindenképpen hallható lesz például a Neked könnyű lehet, a Repül a Bálna, a Jó reggelt kívánok és a Fényes utakon című számok. A koncert az együttes egész munkásságát bemutatja, a régi kedvencekkel és az újdonságokkal együtt és arra is ígéretet kaptunk, ahogyan minden koncerten, most is lehetőség nyílik a rajongóknak, hogy személyesen találkozzanak kedvenceikkel a fellépést követő dedikáció során.
Aki pedig szeretné megismételni az élményt egy nagyszabású koncert keretében, az megteheti december 28-án, az együttes „Fényes utakon” című lemezbemutató koncertjén, amelyre a Papp László Sportarénában kerül sor.
www.hegyaljafestival.hu
www.republic.hu