„Egy ember, akinek teljesült a kamaszkori álma”

2006. 12. 16. | programok | Ilyés Evelin

A híres, hajdúnánási születésű színészt már többször is meghívták városunkba különböző rendezvényekre, sok év után most ismét megtisztelt bennünket jelenlétével.
Az igen szimpatikus, közvetlen férfit ehhez képest igen kisszámú közönség várta, annál nagyobb szeretettel.

A beszélgetést kedves ismerőse, Marth P. Ildikó vezette. Társalgásuk és a színész feleletei által közelebb kerültünk a sokak által csak „Easy rider, öcsém” vagy „Csoki bácsi”-nak emlegetett egyéniséghez.

Lelkesen mesélt gyerekkoráról, családja, főként nagymamája illetve unokatestvére inspirálta pályaválasztását. Az érettségi után felvették a Színház- és Filmművészeti Főiskolába, ahol sikerei ellenére sokat szorongott a félévenkénti vizsgák miatt.

Miután elvégezte, Pécsre került, ami igen fontos állomása volt életének, itt különféle szerepekben próbálhatta ki magát. A színész bevallása szerint a rövid, néhány mondatos szövegek tökéletes megformálása talán még egy kicsit nehezebb, mint a hosszabb szerepeké. Elmondta, hogy mindegyik darabban, filmben alakított figuráját szereti, más-más okokból.

Debrecenben és Egerben színészkedett egy ideig, majd Budapestre került, az Arany János Színházban játszott. 1994-ig dolgozott itt, főként gyerekeknek szóló darabokban láthatta a közönség.

A színház bezárása után szinkronizálással foglalkozott. Fokozatosan nőttek sikerei, országosan ismert lett Al Bundy, A Rém rendes család főszereplőjének magyar hangjával. Szakmailag sokat fejlődött, 1996-tól kezdve filmekben is szerepelt.

Első filmszerepét a Hosszú alkony című filmben játszotta. A különféle figurák megszemélyesítésében általában saját életéből, érzéseiből merített tapasztalatokat, próbált azonosulni velük, ez alól kivétel lehet a Nincsen nekem vágyam semmi című film, amelyben egy homoszexuális ügyvédet alakított élethűen.

Az elismert színész díjairól csak szerényen beszélt, Kamera Hungária díjat és a magyar filmkritikusok díját ítélték neki 2000-ben, illetve 2005-ben Jászai Mari-díjat kapott.

A 47 éves édesapa szabadidejét szívesen tölti feleségével és két gyerekével: a 19 éves Fannival illetve a 17 éves Gergővel. Az utóbbi években horgászni nem volt ideje, ehelyett szeret kertészkedni tanyáján a „krumplitermelő színész”, aki sikerei ellenére is egy közvetlen, barátságos, szimpatikus férfi.