Nagyágyú fesztivál nagyágyú előadókkal, avagy újra itt a Novarock

2007. 06. 18. | programok |

Szerelem első látásra, vagy inkább megtapasztalásra, mert aki még nem járt Novarockon, vagy a hozzá hasonló kaliberű nagyszabású külföldi fesztiválokon, azt nem tudja, miről beszélek. Oké, nekünk van Sziget fesztiválunk, de egy kezemen meg tudom számolni, mennyi külföldi előadó jut egy hétre. Itt Nován három nap leforgása alatt olyan töménységgel léptek fel a sztárok, hogy az ember alig győzi feldolgozni az ért sokkhatásnak nem mondható frenetikus élményt.

Idén június 15-17-ig volt a Novarock történetének harmadik évfordulója, a helyszín maradt a jól bevált Nickelsdorf, ami a hegyeshalmi határtól pár kilométerre fekvő település. Tehát viszonylag közel van, és ez a nagyobb karnyújtásnyi távolság lehetőséget adott nekünk arra, hogy idén is láthassunk olyan mai és régebbi sztárokat, mint például:
The Smashing Pumpkins, Incubus, The Hives, Machine Head, Papa Roach, Pearl Jam, Linkin Park, 30 Seconds to Mars, Marilyn Manson, In Flames, Stone Sour, Lordi, Ill Niño, The Killers, Mando Diao, Flogging Molly, H-Blockx, Slayer, Within Temptation, Children of Bodom, vagy a Clawfinger. Ezen előadók neveinek az elolvasása is nyálcsorgatásra ösztökél minket, nemhogy ott lenni és végignézni a koncertjeiket. Azért három napra nem semmi felhozatal, mi? 

Nemcsak a rajongók, de az előadok is szeretnek erre a fesztiválra járni, ez abban is megmutatkozott, hogy a zenészek miként kommunikáltak a közönségükkel, valamint hányszor köszönték meg a lehetőséget, hogy itt lehetnek. Ill Niño-ék többízben felhívták a figyelmet, hogy ne feledkezzünk meg a barátaikról, akik szintén fellépnek ma, és már ugye nagyon várjuk őket is. Igen, valóban, nagyon vártuk. Nagyon és kíváncsian.
Ill Niño előadásához no comment, mert ahogy volt az úgy volt példaértékű. Dicsértetés, hogy a rekkenő hőségben végigtombolták a koncertjüket, és emellett volt energiájuk arra is, hogy a közönséggel méltóképp viselkedjenek. In Flames-en, az amúgy is szikrázó hangulatot meg tudták fejelni azzal, hogy a zenére tökéletesen megkomponált tűzijátékkal tettek azért, hogy a rajongók még jobban odáig legyenek.
Marilyn Manson koncertjeiről hallott információim alapján, azt hittem, hogy nagyobb show-t szokott csinálni, persze így se lehet semmi kifogásom, mert a koncert nagyon jól sikerült, játszotta a „szokásos” népszerű feldolgozás számait, és a kivetítőjén a kisfilmek, amiket a számokra gyártott, abszolút komplexé tették a koncertélményt.
Eközben a másik színpadon párhuzamosan Linkin Park, majd Pearl Jam szólt. Linkin Park-ra annyi ember gyűlt össze, hogy szinte a színpadot nem is lehetett abból a távolságból látni. De a szervezők becsületére legyen mondva, gondolták, hogy nagy lesz az érdeklődés, és megfelelő kapacitású hangcuccal szerelkeztek fel, így a hangosítás ugyanolyan élvezetes volt hátulról is. De azért aki elöl állt, lehet, pár hetes halláskárosodásban szenved.

Miért tudnak ilyen olajozottan menni a dolgok külföldön? A szervezés miatt. A tömegek több száz méteres sétálásra voltak ítéltetve, ha csak a sátrukhoz vagy a másik színpadhoz szerettek volna kilyukadni. De így legalább nem sodort el senkit az a rengeteg ember.
Az árak, azok valóban nem a mi pénztárcáinkhoz igazítottak, mert egy korsó sör, azaz öt deciliter került öt euróba. Ez mind kiküszöbölhető az élelmességgel, mert a sörös illetve bármilyen pohár betétdíjas volt, egy eurót kapott vissza mindenki, aki visszavitte a poharakat a pultokhoz. Így aki ügyes volt és felszedegette az eldobált drága pohárkákat, összeszedhetett annyi pénzt, ami fedezte az ottlétének költségeit.

Egy negatívumot azonban meg kell említeni: a nagy bereklámozás ellenére, alig lehetett ivóvízhez jutni. Ehhez csak annyit kellett tenni az embernek, hogy a hőségtől összeessen, mert akkor máris a mentős sátorban találhatta magát, ahol finom hideg vízzel fellocsolták.

www.novarock.at