Soproni piknik

2008. 08. 15. | programok | Gélák Róbert

Páneurópai PiknikSopron, a rendszerváltás szimbóluma

Éppen 19 év telt azota, hogy Sopront naponta százával keresték fel azok a Kelet-németek, akik még Trabanttal és Wartburggal járták Kelet-Európát. Merthogy mifelénk akkoriban már könnyedén át lehetett integetni Nyugatra. A Vasfüggöny elbontását követően karnyújtásnyira vált számukra a szabadság, olyannyira, hogy közülük sok ezren éppen Sopronnál nyújtották ki a karjukat, aztán léptek egy nagyot, és ha szerencséjük volt, már át is jutottak a zöldhatáron, ahol a szabad világ várta őket.

A Sopron környékén akkoriban mindennaposnak számító menekültáradat közepén a legjelentősebb mozzanatnak – történelmi pillanatnak, ma már biztos – a Páneuropai Piknik számított. Ausztria és Magyarország határmenti lakói arra készültek, hogy egy jó hangulatú, szabad piknik keretében látogatják meg egymást a határ két oldalán. Ott lépik át a határt, ahol negyven évig szögesdrót és fegyveres őrök védték az országot. Kinyitják a határkaput, és meghívják egymást egy fröccsre. Csakhogy a Pikiknek országosan is híre ment, így még az ünnepélyes határnyitás előtti percekben NDK-sok százai jelentek meg a megnyitásra váró kapunál, és pillanatok alatt áttörték azt. Zokogva, ölelkezve, boldogan és keserűen szaladtak, szaladtak és szaladtak a legközelebbi osztrák faluba, amit ők Szabadságként emlegettek.

Sopron pillanatok alatt a rendszerváltás szimbólumává vált. Máig úgy tartják: az egyik első és igazán jelentősebb téglát ezen e helyen, Sopronnál ütötték ki a Berlini Falból…

Piknik a belvárosban

A Páneurópai Piknik 20. évfordulója előtt egy évvel, 2008. augusztus 20-án újabb piknikre vár mindenkit Sopron. A belvárosban, a Várkerületen az úttest közepén felépülő nagyszínpadon és a Fő téren számos zenekar és produkció váltja egymást déltől késő estig. Lobenwein Norbert, a VOLT Produkció vezetője, az esemény főszervezője elmondta: Sopron város vezetőivel egyetértésben úgy gondolják, a történelmi esemény évfordulóját ezentúl egy jókedvű és tartalmas program, egy rendhagyó piknik keretében is érdemes megünnepelni. A szervezők célja, hogy a fesztiválváros egy új, hazai- és külföldi turisták számára is vonzó ünneppel gazdagodjon.

A Várkerületen az Árpád utca torkolatában felépülő nagyszínpadon fél 1-kor a közép-kelet európai népzenei alapokon nyugvó, szlovákiai magyar zenészeket tömörítő GHYMES nyitja a Piknik fesztivált. Programjukban a zenekar gyerekműsorából és más dalokból is ízelítőt ad majd. Őket követi az ugyancsak népzenét játszó CSÍK ZENEKAR, amely repertoárjában fontos szerepet kapnak a Kispál és a Borz, a Quimby és a Tankcsapda dalainak igencsak egyedi feldolgozásai is. Népzene után swing és jazz: előbb az országszerte népszerű négyes, a COTTON CLUB SINGERS, majd a Jazz+Az-ból ismertté vált VÁCZI ESZTER csapata, a SZÖRP lép színpadra. Őket követi a hagyományos cigány népzenét korszerű elektronikával vegyítő nu-roma csapat, az

osztrák-cseh-magyar zenészekből álló !DELADAP. A várkerületi programot a BERGENDY TÁNC- ÉS SZALONZENEKAR tolmácsolásában egy igazi utcabál és tűzijáték zárja.

A Soproni Piknik Fő téri programja igazán friss és tartalmas programot ígér. Az MR2 – Petőfi Rádió színpadát 5 órakor a trombitás frontember csapata, a BARABÁS LŐRINC EKLEKTRIC nyitja. Őket követi Németország képviseletében a MARDY GRASS BB., vagyis a New orleans-i fesztiválról elkeresztelt „brass band” – fúvószenekar, amely minden elődjénél átütőbben idézi meg a nyers, recsegős-ropogós blues-jazz hangulatot.

A VOLT Fesztiválon aratott hatalmas siker után újra soproni színpadon idézhetjük meg Szalai Évát a manapság legsikeresebb KAUKÁZUS segítségével, majd egy igazi világsztár érkezik Ausztriából. Az osztrák elektronikus jazz alapokra építkező PAROV STELAR-ról és csapatáról azt tartják, ő az első, aki úgy emelte át a jazzt a táncparkettre, hogy a hallgatóság feledhetetlen élményekkel gazdagodva térhet majd haza 11 órakor a tűzijátékot követően. Táncparkett helyett ezúttal az elragadó hangulatő Fő tér macskakövéről, a Tűztorony árnyékából…

Kiállítás, film, honlap, játszóház

A Soproni Piknikhez kapcsolódóan további programok is várják a soproniakat és a minden bizonnyal nagy számban érkező turistákat. A várkerületi színpad hátterében levetítésre kerül Dr. Kárpáti György erre az alkalomra összeállított filmje, amelyben a húsz évvel ezelőtti Sopron képei elevenednek meg. Sopronban közel 50 helyen egy hónapon át óriásplakátokon elevenedik meg Lobenwein Tamás, a rendszerváltás éveit és a Páneurópai Piknik pillanatait bemutató óriásfotó kiállítása, melynek teljesebb anyaga a www.sopronipiknik.hu oldalon tekinthető meg. A koncertek ideje alatt a kicsiket játszóház és aszfaltrajzoló verseny is várja a Várkerület, ezúttal autóforgalomtól mentes útburkolatán.

Elindult a Soproni Piknik honlapja, amelyen a programok bemutatása mellett arra kérik a szervezők a vendégeket, elektronikus naplóban meséljék el a Páneurópai Piknikhez, a rendszerváltás éveihez fűződő személyes emlékeiket.

ÚJ FORGALMI REND!

A Soproni Piknik megrendezése miatt augusztus 19-én 23 órától 21-én 04 óráig lezárásra kerül a Várkerület a Széchenyi tér és az Ikvahíd közötti szakasza.

Ebben az időszakban az Ötvös utca felöl csak balra, a Széchenyi tér irányába lehet kanyarodni.

Tivábbi információ:

www.sopronipiknik.hu