F1 – Az első éjszakai futam

2007. 10. 28. | sport | archivum

A Szingapúr Nagydíj igazgatója szerint a világ egyik leggyorsabb futamát láthatjuk majd szeptember 28-án, ráadásul mindezt lámpafénynél. A becslések szerint 300 km/h lesz a csúcssebesség. Az éjszakai verseny ötlete az időeltolódás miatt merült fel, hiszen nem minden rajongó képes felkelni hajnalban, hogy megnézzen egy távoli országban rendezett nagydíjat. Erről eltérőek a vélekedések, de az új futam bizonyára rekordmennyiségű nézőt vonz a helyszínre és a televíziók elé egyaránt.
Monacóhoz hasonlóan itt is parkok és felhőkarcolók színesítik a nem mindennapi látványt. Az 5,05 kilométer hosszú pályán 11 jobbos és 9 balos kanyar teszi izgalmassá a versenyt.
A pilóták véleménye megoszlik az éjszakai futamról. Az új pálya eleve kihívást jelent, a szokatlan fényviszonyok pedig tovább nehezítik a helyzetet. Egyesek izgalmasnak találják, mások tartanak az első szingapúri nagydíjtól.
A szervezésnél bizonyára új problémák merülnek majd fel, hiszen a pályát úgy kell megvilágítani, hogy a kamerák esti fényben is lássák a száguldozó versenyautókat, akár esik, akár fúj. A versenyzőket biztosan zavarni fogja a visszapillantó tükörben vakító rivális autó fényszórója; a kommentátoroknak pedig reméljük, a sötétben nem lesz minden „tehén” fekete.