A fekete csütörtök

2009. 11. 02. | vélemény | Gélák Róbert

Wall St.A tavaly ősszel kezdődött gazdasági válság kitöréséig az 1929-33-as recesszió volt a legsúlyosabb. 75 éve azon a bizonyos fekete csütörtökön kezdődött a 20. század legnagyobb gazdasági világválsága.

1929. október 24-én addig nem tapasztalt mértékű árfolyamzuhanás következett be a New York-i tőzsdén: a `fekete csütörtökön` csaknem 13 millió részvényt adtak el. A feltartóztathatatlan folyamat október 29-én, a `fekete kedden` tetőzött. A hat nap összesített vesztesége 50 milliárd dollárra rúgott.
A betéttulajdonosok a bankok csődjétől tartva, pénzüket tömegesen akarták kivenni, s ennek következtében a bankok fizetésképtelenné váltak, tönkrementek. A gazdasági visszaesés világválsággá terebélyesedett, s megrázta Európát is, amelynek legnagyobb hitelezője az Egyesült Államok volt. A beruházások elmaradása maga után vonta a termelés csökkentését és ez hatalmas munkanélküliséget eredményezett.
Beszámoló a 75 évvel ezelőtti eseményekről.

A RIPORT SZÖVEGE:

Wall Street. A kapitalizmus Panteonja. Milliókat lehet itt nyerni és veszíteni. Hét éve már, hogy nincsenek vesztesek.

SZINKRON: Edward Lamont bankár

“Amíg a piac folyamatosan felfelé ívelt, egyre több kis befektetőt vonzott – az utca emberét: a fodrászt, a tanítót és a postafutárt egyaránt.”

Soha jobb időket! Aki gazdag volt, az még gazdagabb lett. A szegényeknek pedig lehetőségük nyílt meggazdagodni.Az értékpapír-láz felvillanyozza Amerikát. Az új technika fellendíti a gazdaságot és a fantáziát.Mint mindig, az igazi nagy üzleteket most is a bankok és tőzsdeügynökök csinálják.Ha a piac nem úgy alakul, ahogy ők szeretnék, akkor rásegítenek.Összebeszélnek, és manipulálják értékpapírjaik árfolyamait, a határ a csillagos ég.1929 nyarán a túlfűtött gazdaság leengedi a fölösleges gőzt. Többet termelnek, mint amennyi eladható. Az első csődök – senki nem veszi ezeket komolyan.A Wall Streeten tovább folyik a lázas értékpapír kereskedelem.

SZINKRON: Salwyn Shufro tőzsdeügynök

“Vásároltak, minden áron, túl drágán, de valakinek a végén fizetnie kellett.”

A leszámolás órája 1929 októberében egy csütörtökön jön el.Ezen a napon felébred Amerika – és elkezdődik a rémálom.

SZINKRON: Edward Lamont bankár

“Azok, akik el akartak adni, egyszerre csak nem találtak vevőt. Ebben a pillanatban kitört a pánik.”

A tőzsdei bukás híre futótűzként terjed New Yorkban. Emberek ezrei özönlenek a Wall Streetre féltve részvényeiket.

SZINKRON: Edward Lamont bankár

“Amíg a Wall Street-i bankárok a tőzsde jövőjéről vitatkoztak, odakint óriási tömeg verődött össze, mindenki rájuk várt. Elterjedt a hír, hogy a bankárok megpróbálják megmenteni a tőzsdét.”

Ezek a próbálkozások azonban csak átmenetileg lassították a részvény-árfolyamok zuhanását.A kérdés csak az, hogy ez a nagy összeomlás kezdete vagy vége.Teljes a tanácstalanság a

Wall Streeten.

SZINKRON: Edward Lamont bankár

“Az ügynöki irodák tele voltak emberekkel, akik a tőzsde nyitására vártak. Tudni akarták hogyan tovább, és egyre rosszabb lett.”

Kifele, kifele, menekülni!

Csak ki a piacról –

Mielőtt minden összedől.

SZINKRON: Edward Lamont bankár

“Az emberek felhívták tőzsdeügynökeiket: eladni, eladni bármi áron.Katasztrofális volt.”

A rémálom valóra válik. Annak a borzalmas pénteki napnak a végén a Wall Street csődbe jutott.