AIDS elleni világnap – hogy vigyázzunk egymásra

2007. 12. 01. | vélemény | Andy

Mi az AIDS?

Az AIDS a HIV-fertőzés végső stádiuma. HIV-vírusokat csak fertőzött személytől kaphatunk úgy, hogy az ő vére vagy testváladéka (injekciós tűvel vagy nemi úton) bekerül a szervezetünkbe. A fertőzés előfordulhat még terhesség alatt, a szülésnél vagy a szoptatásnál, mikor a HIV-pozitív anya fertőzi meg a gyerekét. A kockázat fenn áll vérátömlesztésnél vagy szervátültetésnél is.

Ha a HIV-vírusok bejutnak a szervezetünkbe, megtámadják a sejtjeinket és hozzákapcsolódnak az immunrendszerünk legfontosabb részéhez, amely ezek után nem tud megfelelően működni és a szervezetünk már nem képes védekezni más fertőzésekkel szemben. A folyamat végére annyira legyengül az immunrendszerünk, hogy a legegyszerűbb betegségekből sem gyógyulunk meg. Ezt a végső stádiumot nevezik szerzett immunhiányos szindrómának, közismertebb nevén ez az AIDS.

Hogyan előzzük meg a fertőzést?

A legfontosabb az unos-untalan emlegetett védekezés. Az óvszer használata nem csak a HIV-fertőzés kockázatát csökkenti, hanem nagy százalékban más nemi úton terjedő betegségtől – mint az a nevében is benne van – megóv. Szintén egyfajta védekezési módszer, ha kerüljük az alkalmi kapcsolatokat és ritkábban váltogatjuk a partnereinket. Ha a párunk HIV-pozitív, arról az első alkalom előtt köteles minket tájékoztatni, hogy elkerülhessük a fertőzést. Fontos, hogy ne használjunk mással közös borotvát, valamint a tetoválószalonban vagy a piercingesnél nyíltan kérdezzünk rá, hogy steril-e a tű.

A HIV-pozitív emberrel nyugodtan kezet foghatunk, megölelhetjük, a puszi és a csók sem fertőz, ugyanúgy, mint az sem, ha iszunk a poharából. A játékszabályok betartásával párkapcsolatban is élhetünk vele. Uszodában, nyilvános WC-ben HIV-vírust nem kaphatunk el és a szúnyogcsípésektől sem kell rettegnünk, mivel a szúnyog szervezetében nem él meg a vírus, mint ahogy a szabad levegőn is hamar elpusztul.

Ha felmerül a gyanú

Ha mégsem tartottuk be a játékszabályokat, akkor megeshet, hogy a HIV-vírus bejutott a szervezetünkbe. Mi a teendő ilyenkor? Az egyik lehetőség az, hogy várunk, amíg jelentkezik az első tünet, ami pár héttel a fertőzés után egy influenzaszerű megbetegedés lesz. Ezt leküzdve várunk még tíz-tizenkét évet, amíg leépül az immunrendszerünk, kialakul a szervezetünkben az AIDS, aztán az első náthába belehalunk.

Van egy másik lehetőség is, amellyel sokkal egyszerűbben és gyorsabban megtudhatjuk, hogy fertőzöttek vagyunk-e: elmegyünk HIV-tesztre. Ez a rövid vizsgálat Magyarországon mindenkinek ingyenes, akinek van biztosítása. Ezt a tesztet a vélt megfertőződés után legalább két héttel

érdemes elvégeztetni, mert a szervezetünk csak ennyi idő után kezd reagálni a vírusra. Ha az eredményünk negatív, még ne örüljünk, három hónap múlva meg kell ismételni a vizsgálatot, hogy biztosra mehessünk.

Ha az eredmény pozitív, akkor automatikusan elvégeznek rajtunk egy másikat, hogy hivatalos adatokat kapjunk. Az ezt követő vizsgálatok után orvosunk felvázolja a további teendőket.

Van kiút?

A HIV-vírust nem lehet maradéktalanul eltüntetni a szervezetből, s mivel könnyen és rendkívül gyorsan mutálódik, hamar alkalmazkodik a gyógyszerekhez. A fertőzötteknek olyan speciális gyógyszeradagokat kell szedniük, amelyek megakadályozzák a vírusok továbbterjedését és ezáltal az immunrendszerük kevésbé károsodik. A gyógyszerek mellékhatásai és a radikális életmódváltozás ellenére HIV-pozitívként bárki élhet teljes életet anélkül, hogy idejekorán belehalna az AIDS-be.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) azért jelölte ki december elsejét az AIDS elleni küzdelem világnapjává, hogy mindenkihez évről-évre eljussanak ezek az információk és örökre az eszünkbe véssük: vigyáznunk.