Bulizás: Pro és kontra

2007. 11. 07. | vélemény |

Első interjú alanyomnak az egyik legjobb barátnőmet választottam.
Netti (20 éves, Budapest)
Önmagát így jellemezte egy szóval: Az észszerűen bulizó

Első kérdésem a tipikus sablonkérdés: Szoktál bulizni járni?
Netti: Azt mondanám, hogy ez régebben volt rám jellemző. Mostanság már nem annyira.

Mi ennek az oka?
Netti: Mikor fiatalabb voltam, azért jártam szórakozóhelyekre, hogy ismerkedjek. Akkoriban hetente egyszer, vagy pedig kéthetente jártunk le a barátnőimmel. Amióta azonban megtaláltam a mostani páromat, nem igazán járok.

Hol szoktatok kikapcsolódni akkor?
Netti: (nevet) Olyanok lettünk, mint te. Mi is jobban szeretjük már a kávézókat, éttermeket, ahol normális a társaság, és nem kell attól tartanod, hogy drogot csempésznek az italodban vagy ehhez hasonlók.

Voltak esetleg rossz tapasztalataid? Mivel említetted az italba csempészett drogot.
Netti: Nekem szerencsére nem, de egyik barátnőmmel sajnos megcsinálták. Mióta ez tudomásomra jutott, azóta csak olyan italokat fogyasztok ilyen helyeken, amiket előttem bontanak fel, vagy pedig alapból felbontatlant rendelek.

Hogyan vélekedsz a mai fiatalok bulizási szokásairól?
Netti: Úgy gondolom, hogy rengeteg veszély leselkedik rájuk, amit persze nem ismernek fel. Gondolok itt az előbb említett drogozásra, de beszélhetnénk az alkoholról és a dohányzásról is. Nagyon korán csöppennek bele ebbe a közegbe, és azt hiszik, hogy attól lesznek menők a baráti társaságukban, hogy részegre isszák magukat, és dohányoznak. Manapság hány ilyen fiatalt látni. Szerintem ez nem jobb lesz, hanem rosszabb.

Milyen megoldást tudnál elképzelni, hogy ez megelőzhető legyen?
Netti: Elsősorban a szórakozóhelyek stílusán változtatnék. Nem azt mondom, hogy ma nincsenek jó szórakozóhelyek, mert vannak, de jobban oda kellene figyelni az aprónak tűnő részletekre, hogy mindenki megtalálhassa azt, amit szeretne, mint például mi is a beülős stílusunkkal (nevet).

Második interjúalanyom egyben egy nagyon kedves barátom, aki aztán tényleg otthon van ebben a témában.
Etl (20 éves, Budapest)-Az igényes bulizó

Mesélj egy kicsit a bulizási szokásaidról!
Etl: Régebben szinte minden hétvégén jártam bulizni. Manapság megválogatom azokat a szórakozóhelyeket, illetve partykat, amikre elmegyek. Leginkább olyan helyre szeretek járni, ahol elektronikus tánczene van.

A zene stílusa meghatározó számodra, vagy pedig mást is fontosnak tartasz?
Etl: Elsődleges szempont a zene természetesen. Ugyanakkor fontos a szórakozóhely atmoszférája, meg persze az emberek, akik odajárnak.

Ha jól tudom, egy internetes rádiónál dolgozol. Mesélnél nekünk erről?
Etl: Természetesen. Egy internetes rádióban vezetek egy mixműsort, Trance melodies néven. Nem tudom, hogy szabad-e kimondanom a nevüket. Ez a Radio NEXT. Ez a műsor minden csütörtökön 19:00-tól hallható. Ebben a műsorban a legfrissebb illetve a legjobb trance jellegű zenéket válogatom össze, és természetesen saját szerzeményeimet is itt mutatom be először.

Gondolom, szeretnél majd a későbbiek folyamán szórakozóhelyeken is fellépni, nem igaz?
Etl: Igen természetesen. Remélem a közeljövőben össze fog jönni. Fontosnak tartom, hogy népszerűsítsem ezt a műfajt, mert sajnos Magyarországon ezt a fajta zenét nem nagyon ismerik.

Volt már kellemetlen élményed szórakozóhelyen?
Etl: Igen. Volt, hogy barátaimmal voltunk egy közismert Budapesti szórakozóhelyen, és 10 perc alatt sikerült 3 társaságnak belnk kötnie. Nem voltak kellemes pillanatok, de túléltük.

Mit tennél annak érdekében, hogy ezek a dolgok elkerülhetők legyenek?
Etl: Véleményem szerint ezen csak úgy lehetne változtatni, ha egy komolyabb biztonsági rendszert hoznak létre a szórakozóhelyeken. De elsősorban mi rajtunk embereken múlik az, hogy ezt minimális mértékben leredukáljuk.

Mit gondolsz a mai fiatalok bulizási szokásairól?
Etl: Én úgy látom, hogy egyre inkább kitolódik ez a határ, mert elég sok szórakozóhelyen azt lehet tapasztalni, hogy nagyon sok a kiskorú. És én mindig elcsodálkozom azon, hogy amikor én voltam 15-16 éves, akkor eszembe sem jutott, hogy minden hétvégén bulizni menjek. Még a velem egykorúak sem járogattak el, csak házibulikba. Manapság már 14 vagy annál fiatalabbak is gyakori látogatói a szórakozóhelyeknek, amit nem tartok észszerű dolognak.

Miért?
Etl: mert köztudott, hogy a fiatalok túl komolytalanok, éretlenek ahhoz, hogy éjszaka lerészegedve közlekedjenek az éjszakában. És persze fiatalon nem is tudják kezelni azokat a veszélyforrásokat, amelyek rájuk leselkednek.

Harmadik választottammal sajnos nem tudtam élőben elkészíteni az interjút a távolság miatt, ezért msnen keresztül beszélgettem vele. Saját nevét nem szerettem volna közzétenni, így tehát Luna becenéven olvashatjátok az ő gondolatait:
Luna(Sopron)- A party királynő

Szoktál bulizni járni? Ha igen, milyen gyakran?
Luna: Szoktam járni. Leginkább a barátnőimmel Győrbe és Pestre is. Általában havonta négyszer vagy ötször, mert imádok táncolni és ismerkedni.

Ha Pestre jártok, melyik szórakozóhelyeket célozzátok meg? Van kimondottan kedvenc?
Luna: Főleg a Zöld Pardonba vagy a Kultiplexbe járok, mivel nagyon szeretem a szabadtéri koncerteket, valamint a hip hop és az R&B zenét. De egyszer szeretnék majd elmenni a Mediterránba is, mert úgy hallottam nagyon jó hely.

Volt már valamilyen negatív tapasztalatod ezeken a szórakozóhelyeken?
Luna: Szerencsére nem volt. Bár ha az alkoholtól való rosszullét annak számít, akkor egyszer igen, de általában tartom a mértéket.

Gondolom te is hallottál az italba csempészett kábítószerekről. Volt esetleg benne tapasztalatod, vagy hallottál már ilyen esetről a környezetedben?
Luna: Igen, hallottam már ilyen esetről. Szerencsére velem még nem történt meg, és igyekszem nagyon körültekintő lenni szórakozóhelyeken, hogy a jövőben se történjen meg.

Ez a körültekintés miben mutatkozik meg nálad?
Luna: Általában amikor meghívnak egy italra, mindig ott vagyok és nézem, hogy nem tesznek-e bele valamit, ami nem oda való. Eddig szerencsére mindig megúsztam.

Reméljük ez így is marad a jövőben is. Hogyan látod a mai fiatalok bulizási szokásait?
Luna: Szerintem a mai fiatalok nagyon korán érnek, és egyre többen járnak el szórakozóhelyekre, hogy ismerkedjenek, és jól érezzék magukat.

Nem gondolod azt, hogy ez valahol hátrány is? Sokkal hamarabb „kiélik” magukat, és fennáll a veszélye annak is, hogy rossz társaságba kerülnek.
Luna: Ezzel nincs szerintem baj, csak nagyon oda kell figyelniük, hogy mit csinálnak, valamint vigyázniuk kell a drogokkal és az alkohollal is, mert ha jó a társaság, akkor a kábítószer és a többi szemét nélkül is jól érezhetik magukat. Szerintem, ha van esze, akkor megtudja válogatni, hogy milyen társasághoz szeretne tartozni, és akkor ezek a problémák is kikerülhetőek.

Hogyan győznél meg engem, hogy egyszer elmenjek veled bulizni?
Luna: hm.. Szereted a hip hop és az R&B zenét?

Nocsak, szerepcsere lesz? (nevet) Amúgy igen, szeretem. Ez a kedvenc zenei irányzatom.
Luna: Akkor azt hiszem könnyű dolgom lenne. Elhívnálak egy jó buliba, ahol normális emberek, és kultúrált környezet van. Szerintem nagyon jól éreznéd magad, mert mindenki úgy van vele, hogy ha meghall valami jó zenét, akkor egyből táncolni támad kedve.