A PANKKK első lemezes, vidéki klubkoncert és tehetségkutató pályázatok hivatalos eredményei

2009. 07. 21. | zene | Gélák Róbert

PankkkAz Oktatási és Kulturális Minisztérium által létrehozott Program a Nemzeti Kortárs Könnyűzenei Kultúráért 2005-ben kezdte meg működését, s a korábbi évekhez hasonlóan idén is a könnyűzenei szcéna fejlődését célzó pályázatok kapják a leghangsúlyosabb szerepet a PANKKK szerkezetében.

„A pályáztatás a támogatási pénzek elosztásának leginkább átlátható módja, mégis nehéz műfaj. A szakmai kuratóriumok összetétele esetében meg kell találni az összhangot hozzáértés és függetlenség között, ami a gyakorlatban annyit jelent, hogy az adott kurátor értsen az adott témakörhöz, de lehetőleg ne legyen érdekelt pályázói oldalon – nyilatkozta Berta András, a PANKKK programigazgatója. „A döntések még a nagy gonddal összeállított szakmai testületeknél is szükségszerűen szubjektívek, de a PANKKK esetében talán a nyitott, online felületen is megtekinthető pályáztatási forma az, ami rengeteg szokásos előítéletet felülír. Összességében büszkék vagyunk arra, hogy idén minden eddiginél többen pályáztak hozzánk, a Programiroda ezúton is gratulál a nyerteseknek” – tette hozzá a programigazgató.

A PANKKK keretében az idei évre tervezett további pályázatok a zenei exportot és a videóklip készítést támogatják majd, ezek várhatóan ősszel jelennek meg.

A jelenlegi pályázati eredményekről bővebben

Első  lemezek támogatása:

A pályázat célja az eddig kiadott nagylemezzel nem rendelkező hazai zenekarok első lemezeinek részfinanszírozása. Pályázhattak zenekarok és kiadók, a támogatható albumok pedig minden esetben legalább 40 perc terjedelműek, tehát nagylemez kategóriába soroltak. A nagylemezek online és fizikai úton egyaránt terjeszthetőek, hivatalos megjelenésüknek 2009. június 1. és 2010. április 30. közé kell esnie.

Összes beérkezett pályázat száma: 261

Teljes igényelt támogatás: 100.842.800 Ft

Teljes keretösszeg: 10.000.000 Ft

Nyertesek száma: 33

Vidéki élő könnyűzenei klubkoncertek támogatása:

A pályázat a kulturális vidékfejlesztés keretében az élőzenei koncerteket szervező és befogadó vidéki klubokat támogatja. A program célja, hogy bővítse a vidéken élő fiatal korosztályoknak szánt kulturális programkínálatot, s ezzel együtt új, hangsúlyozottan élő koncertezési lehetőségeket nyújtson az igényes (amatőr és professzionális) hazai könnyűzenei produkciók számára. A támogatott kluboknak havonta minimum egy, összesen minimum kilenc könnyűzenei rendezvényt kell megvalósítaniuk a 2009. szeptember 1. és 2010. május 22. közötti időszakban.

Összes beérkezett pályázat száma: 101

Teljes igényelt támogatás: 242.460.050 Ft

Teljes keretösszeg: 65.000.000 Ft

Nyertesek száma: 63

Tehetségkutató  rendezvények támogatása:

A pályázat célja a hazai könnyűzenei tehetségkutatás és –gondozás elősegítése. Kizárólag olyan tehetségkutatók támogathatóak, amelyek más rendezvényekkel együttműködnek, verseny rendszerben kerülnek megrendezésre, és a benevező zenekarok élő fellépései alapján, szakmai zsűri bevonásával alakul ki a végeredményük. A rendezvényeknek 2009. szeptember 1. és 2010. április 30. között kell lezajlaniuk.

Összes beérkezett pályázat száma: 44

Teljes igényelt támogatás: 17.987.600 Ft

Teljes keretösszeg: 10.000.000 Ft

Nyertesek száma: 31

A nyertesek részletes listája letölthető a www.pankkk.hu honlap hírek menüpontjából.

címkék: , ,