Ákos. DVD. Dedika.

2007. 10. 12. | zene |

Ha már a kuriózumoknál tartunk, ennél a pontnál meg kell említeni  a Minden most kezdődik el maxi lemezt is, ami szintén kellemes csemege a fanatikus lemezgyűjtögetőknek. Az úgynevezett DualDisc kiadvány (a korong egyik oldala CD a másik fele pedig DVD) tartalmazza hat változatban a Minden most kezdődik el című dalszerzeményt, valamint a DVD oldalon hallható 5.1-es DTS hang mellett még három kisfilm – a dal gitáros és koncertklip verzióban, és a vonósfelvételekről készült dokumentumfilmecske – is szerepel.

Nemcsak a lemezeladási statisztika alakult kedvezően az elmúlt időszakban, hanem a Még Közelebb turné látogatottsága is az egekbe szökött. A 2006-os téli ötállomásos miniturnéra 30.000 ember váltott jegyet. A sikerszéria 2007 tavaszán és nyarán csak folytatódott, további tizennégy előadással a 2006-2007-es koncertek nézőszáma elérte a 140.000 főt. Ha már megemlítettük a nézőszámot, lássuk csak, a háttérmunkálatokban hány ember is vett részt. Kezdjük a 20 főt számláló zenész társulattal (Ákos + zenekara, 10 fős Andante Strings és a Vivát Bacchus énekegyüttes).
A turné látványtervének munkálatait Kentaurnak köszönhetjük, aki már régebben is dolgozott és zenélt együtt Ákossal. (a Kentaur albumán megjelent Szem című dal Ákossal közös szerzeményük) 

A napokban indult Music Television magyar adása Ákos klipjével, a Minden most kezdődik el című dallal kezdődött, és Ákost azonnal jelölték az MTV Local Hero díjára is.
           

Ha ez még mind nem lenne elég, a mai nap aktualitását az adta meg, hogy az országjáró turné alatt rögzítésre került felvételekből elkészült a Még Közelebb tripla DVD. A háromlemezes kiadvány különlegesen szép digipack csomagolásban látott napvilágot. Ákos elmesélte a sajtótájékoztatón, hogy úgy harangozták be a kiadványt, hogy a világon egyedülállót alkotott, mire a kedves és szemfüles rajongói helyesbítettek. Nem egyedülálló, csak igen ritka. Így Ákos is helyesbített, és hozzátette azt, hogy valami „brutálmetál” zenekar már hozott ki hasonló színvonalú DVD-t.
Amitől ez a kiadvány különleges, – azon túl, hogy három DVD lemezzel leszünk gazdagabbak –  az az, hogy mindegyik lemezen más finomságokat találhatunk.

Az első korongon a 2007. májusi, budapesti koncert felvétele szerepel, összesen 29 szerzemény, sztereo, Dolby 5.1 és DTS hanggal. 19 dalnál találunk alternatív képsávot (itt tekinthetők meg önállóan a kisfilmek, bejátszások, amelyeket a koncerteken háromosztatú kivetítőn láthattak a nézők)

Részletesen:

Még közelebb – koncertfilm 2007

01        Nyitány – Ragyogtasd fel az arcod
02        Gépszabadság
03        Angyali szerető
04        Minden most kezdődik el*
05        Alig hitted*
06        Ismerj fel
07        A Lepkegyűjtő*
08        Végre*
09        Ennyi nem elég*
10        Adj hitet*
11        Menekülj*
12        Örök április
13        Még közelebb*
14        Majom a ketrecben*
15        Ideális popsztár*
16        Őszi tájkép*
17        Ölelj meg újra
18        Új törvény*
19        Hűség
20        Éjjel a városban*
21        Tű a vénán*
22        Idelenn idegen*
23        Mindenki táncol
24        A 101-es szoba*
25        1956*
26        Ilyenek voltunk*
27        Ikon*
28        Mondj igent
29        Adjon Isten…
(* alternatív képsáv)


A második korong az extra tartalmaké: itt a 2006. decemberében és 2007. nyarán játszott extra turnédalok kaptak helyet, összesen hat szerzemény (mindhárom hangnormával és alternatív képsávval). Megtekinthetők a Még közelebb album klipjei is, szintén sztereó, DD 5.1 és DTS hanggal. Emellett öt dokumentumfilm is szerepel az extra lemezen: így készült a Még közelebb-album, az Adj hitet klip forgatása, turné-werkfilm, három akusztikus dal az Andante Borpatikában, valamint A hét parancsszó című verslemez készítésének dokumentumfilmje 2001-ből, Kaszás Attila emlékére. Az elhunyt színész emléke előtt koncertjei során is tisztelgett Ákos, ahol a Lepkegyűjtő alatt a kivetítő kisfilmje Kaszás Attiláról szólt. Ez a kisfilm szintén megtekinthető a megjelent DVD alternatív képsávjaként.

Részletesen:

01        Az extra turnádalok
2006
       Csak te vagy
        Ébredj*
        Méreg*
        Egyetlen hívó szó elég*
2007
       Ne fájjon többé*
       Az utolsó hangos dal*
       (* alternatív képsáv)
02        A még közelebb album klipjei
       Adj hitet
       Minden most kezdődik el
        A lepkegyűjtő
       1956
03        Így készült a MÉG KÖZELEBB album
04        Adj hitet – klipforgatás
05        MÉG KÖZELEBB turné dokumentumfilm
06        Három akusztikus dal az Andante Borpatikában
07        A hét parancsszó – Kaszás Attila emlékére

 

A harmadik lemez pedig igazi különlegesség: az éppen tízesztendős, 1997-es Beavatás-koncert felvétele most jelenik meg először DVD-n.

Részletesen:

Beavatás – 1997
01        Beavatás
02        Erő és alázat
03        Minden nap
04        Nem
05        Get down
06        A szem
07        Elmondatott
08        Titok
09        Valami véget ért
10        Táncolj a tűzön át
11        Minden, ami szép volt
12        Ilyenek voltunk
13        Hello
14        Indiántánc
15        Adjon Isten…

A DVD-t Ákos be is mutatta, és hozzáfűzött néhány kritikát, hogy mi az, amit észre kell venni, mert elég nagy baki.
A DVD tehát megjelent, fanatikus gyűjtőknek kötelező darab, de mindenki másnak is tanulságos lehet.