Az energiaforradalmárok már a spájzban vannak

2008. 08. 16. | zene | Gélák Róbert

KaukázusA Kaukázus zenekar „Tartós Béke” című dalukhoz a nagyszabású kerékpáros esemény fordított dokumentálásával készítettek klipet. A környezettudatos banda új klipje azért is különleges, mert a csapatnak eddig kizárólag a rajongók készítettek – kézikamerás – klipeket. A „Tartós Béke” jó képekkel, jó fényekkel, jó szereplőkkel, jó helyszínekkel, jó hangulatban, kiváló operatőri és rendezői munkával készült klip.

„Óriási bringás tömeggel szemben, naplementében, a Lánchíd két oroszlánja között visszafelé énekelni egy dal refrénjét, úgy hogy közben két operatőr, azt röhögve veszi, közben a biciklisek csengetne, integetnek, már önmagában is egy egyedülálló kulturális performansz” – emlékeztek vissza a tagok a forgatásra.

A klip üzenete azonban összetettebb. Kardos szerint a lehető legrövidebb időn belül, minden fogyasztói szinten alternatíva kell. Máshogyan kell viszonyulnunk a nagybetűs energiához és még másképpen az eddigi egyetlen, közös otthonunkhoz, a Földbolygóhoz. A modern társadalom a folyamatos fejlődésre épül, viszont ezt egyelőre kizárólag óriási káros-anyag kibocsátással képes megvalósítani. Ha pl. békés, baráti vagy családi bringázás közben elhúz mellettünk, egy náthás Süsüként füstöt okádó busz, akkor bizony jelenkori létélményt élünk át. Megtapasztaljuk, hogy ez a füst nem száll föl, ez leülepszik, megköt, vagy beépül a tüdőnkbe és kiül az arcunkra. Erre nehéz jövőt képzelni. Ezen változtatni kell.

Mint ismeretes a Kaukázus a „Szalai Éva” egyedi, limitált szériájú hanghordozóját, melyet a média képviselői, a Kaukázus-fanok illetve a gyűjtők kapták, az újrafelhasznált, azaz repapír analógiájára, újrafelhasznált és azt felülmatricázott cd-tokokba, azaz re:tokokba sokszorosították, ezzel is a mértéktelen hulladéktermelés megállítására hívva fel a figyelmet.

Az új Kaukázus klip már látható a youtube-on http://www.youtube.com/watch?v=WQ3m-zrALJo