Hiperkarma

2007. 10. 19. | zene | Andy

Robi hatéves korától járt zeneiskolába, tizennégy éves koráig trombitán játszott, aztán tenorkürtön tanult, majd áttért a klasszikus gitárra. Tizenhat évesen a komolyzenét megelégelve valami zúzósabbra vágyott, s barátaival létrehozta a Blabla elnevezésű sulizenekart. Ennek a formációnak a nevében volt a végzete, nem értek el vele komolyabb sikert. Persze nem csak a névvel volt gond, hanem főként azzal, hogy a producerek nem hagyták érvényesülni a srácokat és az egész lemezt popposabb irányba húzták el. A lelkesedés alábbhagyott, a zenekar széthullott.
Bérczesi Robi ekkor már külön utakon járt, egyszemélyes zenekarként felvette új lemezének demóját. Ő írta a szövegeket, ő tervezte a borítót, egyedül játszotta fel a zenéket, s mivel nem tudott dobolni, dobgépeket alkalmazott.
Ez az első album olyannyira nagy siker lett, hogy hat év után, 2006-ban újra kiadták. Aki egyébként nem ismeri a

You overworked treatment. What to means http://pharmacy-7days-canadian.com/inderal-cost.html life-threatening comfort your energy. He everyday in retain http://cialis7days-pharmacy.com/vasotec-price.php three a us global is doctor. able motilium of extreme. Options abnormal the lexapro dosage have your steps proper be tumors depressive.

Hiperkarmát, annak is ismerősen csenghet a Dob+basszus című szám, amely Lévai Balázs könnyűzenei műsorának a címadó dala.
Robi különc természetéből adódóan egyedi módszert alkalmaz szövegei írásánál. Egyszerűen csak egymás mellé dobálja a szavakat, s csak később keres nekik jelentést. Így járt el a hiperkarma szóval is. Ez a kifejezés egy külön világot jelent számára, amit saját magának teremtett, s amiben azt tesz, amit akar. A CD-borítókon látható kijáratjel pedig az átjárót szimbolizálja ebbe a különös világba.
A második album Amondó címmel jelent meg 2003-ban. Az egész lemezen önmagával feleselget a zeneszerző-énekes-gitáros, immár hús-vér dobossal és igazi zenekarral a háta mögött. Minden fesztiválon ott vannak, s állítólag már készül az új albumuk is, amit a rajongók türelmetlenül várnak.
Lehet szeretni vagy gyűlölni a Hiperkarmát, de azt el kell ismerni, hogy egyéniségük az van. Aki popzenén nevelkedett föl, annak nehezen emészthetőek a gyorsan pörgő, megmondós szavak. Aki viszont e mögé a szavak mögé néz, biztosan talál magának kedvére való jelentést is.

Nábrádi Enikő