Stílus, extravagancia, nyers erő
– H.A.A.R.P. Muse Live at Wembley –

2008. 03. 18. | zene |

A szombati nyitókoncertre fél óra (!) alatt elfogyott az összes jegy, így máig alig tudom elhinni, hogy a vasárnapi show-ra sikerült két belépőt szereznem. Biztos ami biztos alapon már kora délután megrohamoztuk az újjáépített futballkatedrálist (a katedrális nem túlzó hasonlat: kilencvenezres, gyönyörű, ultramodern stadion), és türelmesen végighallgattuk mindhárom előzenekart. Az amerikai Shy Child duó progresszív szinti-dob zenéje egész érdekes, bár néhol meglehetősen kaotikus volt, a Biffy Clyro játékát még élveztem is, de amikor a mögöttem eszeveszetten ugráló és sikoltozó, 13 éves emós kislány majdnem a nyakamba ugrott izgalmában, mert a My Chemical Romance fekete Pumuklira emlékeztető énekese egy mondaton belül a tizenhatodik F-szócskát ordította a mikrofonba, komolyan elkezdtem gondolkodni, mit keresek én itt.

Szerencsére, mielőtt rámtört volna az “öreg vagyok én már ehhez”-fíling, elérkezett az est fénypontja. Sokat hallottam már a devoni trió világszerte tömegeket vonzó, fantasztikus hangzás- és látványvilágot ötvöző fellépéseiről, az élmény azonban minden várakozásomat felülmúlta. Torzított, agresszív gitárriffek, energikus basszus, elemi erejű dobszólók, az énekes-frontember Matt Bellamy extravagáns zongorajátéka – a koncertről nem hiányzott a jellegzetes Muse-stílus egyetlen eleme sem. A Starlight futurisztikus videoklipjét idéző színpadon óriás szatelitek és égbenyúló antennák a dübörgő zene ritmusára villódzó fény- és lézercsóvákkal világították be a stadiont, az egy emberként hullámzó, csaknem nyolcvanezres tömeg fölött pedig hatalmas, fehér héliumgömbök segítségével lebegő akrobaták szaltóztak. A lenyűgöző látvány, az utánozhatatlan hangzás és a fantasztikus hangulat egy fiatal, ám máris karrierje csúcsán lévő zenekar átütő erejét demonstrálva bizonyította, hogy a csapat nemhiába nyerte el sorozatban (idén is) a legjobb koncertzenekar címet az NME díjkiosztón.

Erről most azok is meggyőződhetnek, akik júniusban nem voltak ott a Wembleyben. A Warner Bros. stúdió gondozásában megjelenő koncertalbum egy audio CD-vel és egy DVD-vel állít emléket a felejthetetlen hétvégének. A CD a szombati nyitóshow számait tartalmazza, a DVD pedig a vasárnapi koncertet örökíti meg. Legutóbbi albumuk, a Black Holes and Revelations korong legnagyobb dobásai (Knights of Cydonia, Starlight, Supermassive Black Hole, Take a Bow stb.) mellett olyan klasszikusok is felkerültek a lemezre, mint az enigmatikus Plug in Baby, a zúzós New Born, a lírai Unintended vagy a nagy közönségkedvenc, a Time is Running Out. Akinek ennyi nem elég a jóból és valami igazán különlegesre vágyik, az rendelje meg a H.A.A.R.P. limitált luxuskiadását, ami műalkotásnak is beillő dobozban érkezik, és nemcsak fotógalériát, de színfalak mögötti videofelvételeket is tartalmaz.

A kiváló érzékkel összeválogatott dalok egy dinamikus, merész, napjaink könnyűzenei egyformaságában üdítően sokoldalú zenekart mutatnak be. Mindazoknak, akik eddig csak a Radiohead kisöccsének tartották a csapatot, a 2003-as Absolution és a 2006-os Black Holes and Revelations világsikere, valamint a máris legendává vált Wembley-koncert bizonyítja, hogy a Matthew Bellamy – Christopher Wolstenholme – Dominic Howard alkotta trió nem csupán hullócsillag a modern rockzene egén. A Muse zenéjében a prog-rock nyers ereje utánozhatatlan stílussal és extravaganciával keveredik, kísérletező kedvük pedig garancia arra, hogy rajongóikra minden egyes albummal új meglepetések várnak. A H.A.A.R.P.egy ereje teljében lévő, fiatal, ambíciózus együttes pályafutásának legszebb pillanatait állítja reflektorfénybe: aki egyszer meghallgatta, nem győzi várni a folytatást.

H.A.A.R.P. Muse Live at Wembley
CD&DVD
Kiadó: Warner Bros.
Megjelenés éve: 2008.

Audio CD:

 1. Intro
 2. Knights of Cydonia
 3. Hysteria
 4. Supermassive Black Hole
 5. Map of the Problematique
 6. Butterflies and Hurricanes
 7. Invincible
 8. Starlight
 9. Time is Running Out
 10. New Born
 11. Unintended
 12. Micro Cuts
 13. Stockholm Syndrome

DVD:

 1. Intro
 2. Knights of Cydonia
 3. Hysteria
 4. Supermassive Black Hole
 5. Map of the Problematique
 6. Butterflies and Hurricanes
 7. Hoodoo
 8. Apocalypse Please
 9. Feeling Good
 10. Invincible
 11. Starlight
 12. Improv.
 13. Time Is Running Out
 14. New Born
 15. Soldier’s Poem
 16. Unintended
 17. Blackout
 18. Plug in Baby
 19. Stockholm Syndrome
 20. Take a Bow